Lap 192015
 

Geras pavyzdys yra sektinas, blogas – užkrečiamas…

Svetainė

Pasikeitimų nėra išties daug. Tik keletas. Juk nieko nėra amžino – viskas turi ir pradžią, ir pabaigą. Tad natūralu, kad vieni dalykai pranyksta, kiti atsiranda.

BonsaiVilnius.lt elektroninėje erdvėje egzistuoja keturiuose „taškuose”: svetainė, forumas, naujienlaiškis ir socialinio tinklo Facebook paskyra.

Svetainėje talpinama pagrindinė informacija: straipsniai apie medžius, jų auginimą ir formavimą, skelbimai apie renginius, renginių akimirkos, nagrinėjamos kitos, su bonsai kultūra daugiau ar mažiau susijusios temos.

Forumas „Bonsų giraite” skirtas kilusiems klausimams išsiaiškinti.

ForumasJau ne vienerius metus kiekvienas pateikęs svetainės administracijai elektroniniu paštu klausimus apie savo augintinius, gauna automatinį atsakymą, nukreipiantį į forumą. Taip yra todėl, kad nėra jokių galimybių nagrinėti kiekvieną atvejį atskirai ir išsamiai į jį atsakinėti. O forume, ir su kitų jo narių pagalba, tokie klausimai gali būti greitai išgvildenti. Jei, žinoma, tie klausimai kyla ir yra noro juos išsiaiškinti. Jei klausimų nėra, vadinasi jūsų pomėgis bonsai kultūra yra formalus, jūs tiesiog neturite kuo daugiau užsiimti, o čia ėmė ir pasitaikė bonsai – kodėl gi nepraleidus laiko elektroninėje erdvėje imituojant susidomėjimą jais….

NaujienosNaujienlaiškio funkcijos turbūt irgi nekelia abejonių – tai tik pranešimai apie naujienas svetainėje ir forume, kai kuriuos skubius renginius, kuriems paskelbti nebuvo laiko.

Paskutiniuoju metu bonsai gyvenimas socialiniame tinkle Facebook labai suintensyvėjęs. Tai lemia šio tinklo teikiami privalumai: galimybė lengvai ir greitai pasidalinti informacija, ją paskleisti plačiame susidomėjusių rate. Ne išimtis ir BonsaiVilnius.lt. Tikrai paprasčiau ir greičiau yra spustelti nuorodą „Dalintis” nei klausti leidimo dėl autorinių teisių ir įkelti naujienas ar nuotraukas į pačią svetainę.

fbLaikui bėgant kiekviename BonsaiVilnius.lt „taške” vis atsiranda pasikeitimų. Tikrai nemėgstu rašyti tokių šiuos pasikeitimus pristatančių straipsniukų, bet kartais tai tiesiog būtina, siekiant išvengti kai kurių nesusipratimų ar manipuliacijų informacija. Ir jie tikrai nėra apie vieno ar kito straipsnio atsiradimą ar pašalinimą, nuorodų svetainėje pasikeitimą. Tokius pokyčius, manau, nesunku savarankiškai atrasti kiekvienam.

Taigi, pradžioje apie forumą. Jau gerokai įsisiūbavęs jis staigiai ėmė ir pritilo. Kaip jau minėjau, forumas buvo sukurtas kolektyviniam ir draugiškam kylančių klausimų išsiaiškinimui, viešam jų nagrinėjimui, pagalbai kitiems besidomintiems bonsai kultūra, medžių auginimu bei formavimu. Tačiau paskutiniuoju metu ne klausimai ir informacija tapo ne mažos dalies forumiečių prioritetu. Ir taip jau kuklios forumo taisyklės ėmė tikti ir patikti ne visiems. Tiksliau tos jų nuostatos, kurios reglamentuoja žinučių tvarkingumą ir kilusius ginčus, nesusijusius su diskusijų objektu – medžiais. Dauguma dalyvių tiesiog pajautė pareigą sudaryti papildomo darbo administratoriams ir moderatoriams, palikdami netvarkingas žinutes. O sudrausminti – veltis į ginčus, neva ne lietuvių kalbos mes čia mokomės ir pan. Negelbėjo nei draugiški perspėjimai, nei  blokavimai, nei taisyklių sugriežtinimai, nei forumo modifikacijos, leidžiančios jį matyti tik registruotiems vartotojams, o naujokams prieš registruojantis forumo taisykles tiesiog „padėt po nosim”. Noras parodyt savo „kietumą” buvo toks stiprus, kad net pašalinimas iš forumo nebuvo kliūtis. Juk galima įsiregistruoti kitu vardu ir vėl pradėti šiuos „aukšto” mentalinio lygio išdykavimus. Tai taip užkrečiama, kad net ir tarp moderatorių atsirado piktnaudžiaujančių savo teisėmis, taisančių mano žinutes ir bandančių replikomis „mes visi darom klaidas” advokatauti šiukšlinantiems.

Ką gi, kiekviena kantrybė turi savo ribas. Daugiau jokių nuolaidžiavimų nebebus. Forumas matomas visiems – nėra būtina registruotis norint paskaitinėti temas, bet jei jau nutarėte dalyvauti diskusijose ar užduoti klausimus, teks tai daryti tvarkingai, lietuviškai. Nes nuo šiol kiekvienas jo dalyvis praranda teisę dalyvauti diskusijose su pirmąja netvarkinga savo žinute. Ir stojo tyla… Dabar geriau? Keistas pasirinkimas. Užuot pasistengus išmokti naudotis forumu ir elgtis jame tvarkingai pasirinkimas – jį ignoruoti. Tada man kyla klausimas, jei užsukus į svečius forume galima palikti šiukšles, tai ir susitikus praktiniame užsiėmime po to turėčiau kuopt savo kiemą nuo tokio savotiško bonsai entuziazmo ir nesistebėt, kad po tokių susitikimų kai kurie medžiai „pakrato šaknis”. Na, bet mūsų krašte mokytis ne dalyvaujant procese, o žiūrint pro rakto skylute – labai paplitęs mokymosi metodas. Tik ar rezultatai iš to kokie bus pasiekti? Nelabai tikėtina. Bet visais atvejais – sėkmės!

Kiti pasikeitimai jau pačioje svetainėje. Jų kiek daugiau, tik vargu ar reiktų minėti keletą pakeistų straipsnių nuorodų ar straipsnių . Gal žvilgtelkim tik į pagrindinius.

Dešiniojoje puslapių skiltyje, kurioje taplinamos įvairios nuorodos vietoje „Kur įsigyti” atsirado „Verta užsukti”. Kodėl pradingo viena, o atsirado kita? Pirmiausia apie pradingimus. Skiltyje „Kur įsigyti” buvo nuorodos į mūsų lietuviškąsias elektronines bonsai medelių ir reikmenų parduotuves. Tai – lyg ir BonsaiVilnius.lt rekomendacija, atsiradusi faktiškai vos įsikūrus šioms parduotuvėms, nekreipiant dėmesio į kai kuriuos trūkumus. Bet bėgo metai,  ir niekas šioje srityje nesikeitė: produktų aprašymai kaip buvo, taip ir liko neinformatyvūs, o kai kurios prekės – visiškai netinkamos Lietuvos sąlygomis arba paprasčiausiai nekokybiškos. Tik keletas pavyzdžių. Juk neliktumėt patenkinti, jei nusipirkę vielai karpyti žnyples, pastebėtumėte ant jų minkštos aliuminio vielos padarytus pažeidimus vos nuėmę vielą nuo vieno mažo medelio. Ir turbūt neviltis apimtų, jei paaiškėtų, kad nusipirkote tik šiltiems kraštams tinkamos akadamos, persodinote kelias dešimtis medžių, o jau po savaitės silpnos pavasarinės šalnos akadamą jūsų konteineriuose su bonsai medeliais pradėjo versti purvu. Pasitikėjimas šiuo atveju buvo prastas patarėjas. Bet daugumoje atveju iki šiol tikėta, kad jei užsiimi kažkokiu verslu, tai bent jau apie tai kažką išmanai. Taigi, ateity tokių rekomendacijų BonsaiVilnius.lt tikrai nebebus.

Atsiradusi rubrika „Verta užsukti” – tai jokia reklama, o nuoroda į įdomius puslapius, tinkamai besitvarkančias elektronines parduotuves, leidinius, sutikusius pasikeisti nuorodomis neprieštaraujant BonsaiVilnius.lt informacijos talpinimo nuostatoms. Kiek laiko ji bus, kokia bus, kintama ar pastovi  ji bus – laikas parodys. Gal tai bus eilinis akligatvis, o gal pasirodys tikras greitkelis.

Ne viskas yra taip paprasta ir suderinama. Pavyzdžiui, kad ir kaip norėtųsi, kad čia atsirastų tikrai nuostabūs žurnalai Esprit Bonsai ir Bonsai Focus (abu juos prenumeruoju), deja. Bonsai Focus, turinčio ir mano manymu, pavyzdinę elektroninę parduotuvę,  reklamos politika nesutapo su BonsaiVilnius.lt. Žurnalo Esprit Bonsai redakcija pažadėjo atsiųsti informaciją lapkričio pradžioje, bet iki šiol jos taip ir nėra. Na, tikėkimės tai – techniniai nesklandumai.

O štai BonsaiEmpire.com šeimininkas pats pasiūlė pasikeisti nuorodomis. Deja, kol kas šis „keitimasis” yra vienpusis: informaciją čia jūs matote, o pastarajame puslapyje nuorodos į BonsaiVilnius.lt kol kas nė su žiburiu nesurasi. Bet tai ir vėl turbūt techniniai nesklandumai ar paprastas užmaršumas. Ir net jeigu nuoroda ten niekada neatsiras – BonsaiVilnius nuo to nepasikeis nei į gerąją, nei į blogąją pusę…

Antra vertus, kaip paskutiniu metu labai pamėgau sakyti: „medžiai nuo to blogiau tikrai neaugs, greičiau – priešingai”. Bonsai medeliai auga realioje erdvėje, ne elektroninėje. Ir laimi tas, kas prioritetus labiau teikia savo augintiniams tiesiogiai, o ne apipina juos kalbomis, pristatymais internete ir panašiais dalykais. Bonsai medeliai elektroninėje erdvėje – tik priemonė efektingesniam entuziastų bendravimui, bet ne pati bonsai kultūra. To nereikėtų pamiršti… Tad ir sureikšminti visų šių pokyčių, manau, neverta.

Paskutiniuosius keletą metų BonsaiVilnius.lt net ne šimtais, o tūkstančiais buvo talpinama nuotraukų iš įvairiausių renginių. Ir tikrai ne todėl, kad vietos serveryje buvo nupirkta per daug ir norėjosi ją užpildyti. Bet tam, kad bent jau kantriausi ir daugiausiai smalsumo bei žingeidumo turintys galėtų palyginti įvairių medžių (ir meistrų, juos suformavusių) lygį, eksponavimo kultūrą, atkreiptų dėmesį į begales įvairiausių formavimo variantų, galimų sprendimų. Nereikia turėti nei bonsai meistro, nei instruktoriaus diplomo ar sertifikato, kad pamatytum skirtumą. Reikia tik mokėti kantriai ir nuosekliai žvalgytis.

Ateityje gal naujienų apie renginius ir iš jų bus sąlyginai mažiau, daugiau informacijos apie patį formavimo procesą, medžių rūšis. Šiemet tam dėmesio buvo skirta nedaug: sėjinukų persodinimas, tik keli pavienių medžių formavimo atvejai, negyvos medienos priežiūra pavasarį. Taigi, proporcijos tarp kelionių įspūdžių ir paprastos teorijos su praktika turėtų keistis.

Tiek žinių. Malonaus skaitymo! Smagaus bendravimo!

Jogaila Mackevičus

Sorry, the comment form is closed at this time.