Geg 252015
 

Negyvos medienos atodangos tampa vis populiaresnės bonsai kultūroje tiek formuojant klasikinius, tiek modernius bonsus. Štai keletas pavyzdžių, kaip gali atrodyti negyva mediena.

Tačiau kokia žievės neapsaugota mediena yra lengvas grybelių ir bakterijų grobis, todėl svarbu tinkamai ir laiku  ją prižiūrėti. Ir prižiūrėti nėra labai sunku.

1Pirmiausia, atidengus medieną ją reikia tinkamai išvalyti. tai gali būti padaryta paprastu dantų šepetuku, vielų šepetuku, tiesiniu šlifuokliu. Po to nepakenktų medieną sterilizuoti karščiu – atvira liepsna paprasto žiebtuvėlio ar nedidelės lietlempės pagalba. Temperatūrų skirtumas ir sausas karštis gerai pražudo tiek užsilikusius grybelius, tiek bakterijas.

Tačiau be cheminio apdorojimo neapsieisim. Momentinė sterilizacija ar išvalymas tik trumpam laikui apsaugos medieną nuo patogenų. Dažniausiai naudojamas kalifornijos skystis (lime sulfur). Tai – sieros ir kalkių vandeninis tirpalas. Galima jo pasigaminti ir patiems, bet geriausia (sudėtinės dalys yra ėrios, o skysčiui pagaminti reikalingas virinimas) nusipirkti jau pagaminto. Skystis yra nemalonaus kvapo ir pradžioje nudažo medieną tamsiai geltona spalva. Po kurio laiko mediena ryškiai pabals.

Ne visoms rūšims šis skystis tinkamas. Pavyzdžiui azalijos, rododendrai, kitos rūgštų substratą mėgstančios rūšys netoleruoja kalcio karbonato. Tad geriau jas impregnuoti kitais chemikalais.

2Pastaruoju metu pasirodė negyvos medienos plastifikatoriai. Dažniausiai tai plastiko tirpalas acetone ar kitame lakiame tirpiklyje. Padengus tokiu plastifikatoriumi medieną, plastikas įsigeria į ją, o tirpiklis išgaruoja. Mediena tampa neįkandama patogenams.

Dar paprastesnis būdas – medieną padengti bičių pikio spiritiniu tirpalu. Pikis bičių naudojamas kaip apsauga nuo drėgmės ir patogenų. Tad ir negyvos medienos atveju tai – natūralus, gerai apsaugantis medieną nuo irimo, produktas. Be to, jis nėra tokio nemalonaus kvapo kaip pirmieji du. Be to, bičių pikio tirpalas beveik nekeičia švarios sveikos medienos spalvos. Bet jei medienoje vis dar yra parazitinių grybų ar bakterijų infekuotų židinių, dažant šie ploteliai gana ryškiai patamsėja, kartais (bakterijų atveju) net gi pajuoduoja.

Kintamomis mūsų klimato sąlygomis pasirūpinti negyva mediena reikia bent kelis kartus per metus. Geriausia vėlyvą pavasarį ir prieš žiemą. Ir daryti tai reiktų tik sausu oru, kad po apdorojimo mediena bent keletą valandų negautų drėgmės.

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.