Gru 122016
 

Bonsų sode apart medžių neretai sutinkamos ir mažesnės, dažniausiai žolinių augalų kompozicijos – kusamonai. Šios kompozicijos taip pat lydi bonsus ir parodose. Kusamonams naudojami augalai turėtų papildyti bonso estetiką, kažką pabrėžti, o gal sudaryti prieštarą. Vieni tokių augalų – pasaulyje labai mėgstamos nedidelės gėlytės – troškutės.

Žydinčios troškutės juodosios keramikos vazone

Žydinčios troškutės juodosios keramikos vazone

Troškutės (Rhodohypoxis) – Hypoksidaceae šeimai priklausančių žiedinių augalų gentis, kurioje tėra šešios rūšys. Jų gimtinė – Pietų Afrika. Iš čia jos paplito po visą pasaulį ir tapo labai populiarios. Jos auginamos gėlynuose, vazonuose, alpinariumuose.

Tai – daugiametis svogūninis augalas. Antžeminė dalis sužaliuoja pavasarį, iš svogūnėlio išauga kardiški, iki 15 cm lapai. Vėliau pasirodo ir žiedai. Jie būna balti, rausvi, avietiniai, įvairiausių atspalvių. Dabar yra išvesta troškučių veislių ir pilnaviduriais žiedais. Žiedai maloniai kvepia.

Būtent dėl savo žiedų estetikos, malonaus kvapo, gausios atspalvių paletės troškutės tapo labai mėgstamos sodininkų visame pasaulyje. Šie augalai gali papildyti ryškiaspalves medžių rūšis, taip pat sudaryti kontrastą tamsialapių medžių kompozicijoje.

Troškutes auginti labai paprasta. Joms, kaip ir daugumai bonsų, reikia gerai drėgmę vegetacijos metu sulaikančio, bet vandeniui laidaus substrato. Troškutės mėgsta rūgštoką (pH 6), humusu kiek praturtintą ir maisto medžiagų nestokojantį substratą vegetacijos metu. Ypač jos jautrios kalio trąšų trūkumui.

Substratą gali sudaryti, pavyzdžiui, ir gryna akadama, tik šiuo atveju nederėtų pamiršti augančių augalų gausiai laistyti ir tręšti. Remiantis troškutes auginančių medelynų praktika, geriausiai joms tinka kompostinė žemė, sumaišyta su smulkiu žvyru, joms patinka maistingas substrate esantis humusas.

Jei vegetacijos sezono metu troškutėms svarbu gauti daug vandens, tai artėjant ramybei ir jos metu – priešingai. Šie augalai tiesiog nepakenčia drėgmės esant žemai temperatūrai. Vienas kitas lašas vandens gali visiškai supūdyti ramybės būsenoje esančius sogūnėlius. Todėl į vasaros pabaigą ar rudens pradžioje, kai troškutės nustoja žydėti, reiktų palaipsniui (bet gana sparčiai) mažinti laistymą ir galiausiai nustoti lieti, pastatyti vazonėlius su augalais po stogu.

Pirmieji mano bandymai 2015 metais auginti troškutes baigėsi nesėkmingai būtent todėl, kad per žiemą jas šiek tiek paliejau. Buvo neįprasta, kad akadamos ir komposto mišinio substrate augantis augalas stovi garaže visiškai sudžiūvęs. Tačiau tas „iš gailesčio” palietas nedidelis vandens kiekis buvo augalui pražūtingas.

Geriausiai troškutės žiemoja kai būna visiškai sausos. Tada jos gali ištverti ir -12ºC (net iki -15ºC) šaltį. Bet geriausia jas per žiemą laikyti +2 – +8ºC temperatūroje. Šiltesnėmis sąlygomis, ypač šviečiant saulei, augalai gali pradėti dygti, o negaudami vandens – išsekti ir žūti.

Ramybės būsenoje esantys sausi svogūnėliai, įvynioti į sausus kiminus, gali būti siunčiami paštu

Ramybės būsenoje esantys sausi svogūnėliai, įvynioti į sausus kiminus, gali būti siunčiami paštu

Nuo ankstyvo rudens iki pavasario sausai ir vėsiai pramiegojusias troškutes kovo – balandžio mėnesiais reiktų pradėti žadinti. jei būtina, šiuo metu jas geriausia ir persodinti.  Taip, kaip rudenį palaipsniui buvo mažinamas laistomo vandens kiekis, taip pavasarį palaipsniui reikia pradėti vis gausiau ir gausiau lieti, pasirūpinti, kad augalas nestokotų šviesos. Jei sąlygų taip anksti pradėti vegetacija nėra, galima ją pradėti ir vėliau, kaip praeina šalnų pavojus arba, jam esant, perkelti augalus į apsaugotą nuo šalnų vietą (šiltnamį)

Vegetacijos periodo sąlygos mūsų krašte troškutėms yra tinkamos. Oro drėgmės, šilumos ir šviesos joms užtenka. Tačiau drėgmės substrate, ypač sausringesniais laikotarpiais, gali pristigti. Todėl svarbus reguliarus laistymas.

Rekomenduojama literatūra:

  1. www.nccpg.com,
  2. www.rhs.org.uk,
  3. www.plantzafrica.com,
  4. www.thegardenersalmanac.co.uk,
  5. www.talevalleynursery.co.uk.

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.