Rgp 062014
 

Susižavėti „kažkuo” mums yra įprasta. Mes žavimės vaizdais, garsais, jausmais, savo pačių kūriniais, sugebėjimais. Susižavėjimas skatina mumyse daugybę teigiamų emocijų. Bandydami sukurti tai, kuo žavimės, atrandame savyje pomėgių.

Bonsai medeliai – geras susižavėjimo objektas, galintis tapti ilgamečiu pomėgiu, džiuginsiančiu jus visą gyvenimą. Tinkamai suformuoti ir prižiūrimi, jie atrodo nuostabūs, nepakartojami ir mistiški. Nemanau, kad kas nors, pirmą kartą juos pamatęs, liktų abejingas. Ne vienam kyla klausimas „ar aš sugebėčiau?” Tačiau mistika dažnai ir lieka nesuprasta. Kaip atsirado šie gamtos ir žmogaus bendros fantazijos kūriniai mums nėra aišku, bet intuityviai suvokiame, kad „tai labai sunku”. Ar tikrai?

Taigi, vieni iš karto paliekam užmačias pabandyti susikurti sau miniatiūrinį mišką, kiti vis gi pabandom. Dažniausiai pirmieji bandymai būna spontaniški. Vieni būsimieji bonsų augintojai prisisėja įvairiausių medelių sėklų, kiti nusiperka prekybos centre siūlomus paprasčiausius ir nebrangius bonsai medelius. Deja, pirmasis impulsyvus ryžtas gana greitai praeina, dažniausiai jau po pačių pirmųjų nesėkmių.

Turbūt nesunku suvokti, kad bonsai – tai ne pelargonijos balkonų loveliuose. Išauginti juos, suformuoti ir išpuoselėti reikia daug žinių, laiko ir kantrybės. Ką gi turėtų apmąstyti pradedantieji šios kultūros entuziastai?

Reiktų įvertinti keletą faktorių:

  1. Asmenines savybes ir būdo bruožus,
  2. Gyvenimo būdą ir tempą,
  3. Aplinką ir galimybes.

Kaip jau minėjau, suformuoti ir išpuoselėti gražų medelį reikia žinių ir laiko. Jei įsigiję pradinį ruošinį mes nieko apie jį nežinome, reiškia, paskubėjom. Kasdienė bonsų priežiūra nėra sudėtinga. Atsižvelgiant į medelio rūšį, reikia suteikti jam tinkamas sąlygas ir nepamiršti reguliaraus laistymo. Vargu, ar sugebėtumėm tinkamai auginti karštųjų kraštų medelius. Žiemą jiems stigs ir šviesos, ir šilumos. Geriausia pasirinkti panašaus klimato sąlygomis augančius. O išsirinkus, pasistengti sužinoti viską, kas tik įmanoma, apie mūsų pasirinktos augalo rūšies poreikius. Išsiaiškinti iki smulkmenų būsimo augintinio atsparumą nepalankiems mūsų klimato faktoriams, drėgmės, šviesos, tręšimo poreikį. Reiškia, mums reikia kruopštumo ir žingeidumo.

Bonsai medeliai auginami dešimtmečiais ir net gi šimtmečiais. Jų kultūrą nuo seno puoselėjančiose šalyse jie perduodami iš kartos į kartą, o kartais net gi tampa miestų ar kaimelių simboliais. Tam reikia daug laiko. Jei esate linkę greitai keisti pomėgius, rezultatas jums turi būti pasiektas greitai, bonsai kultūra ne jums. Taigi, kantrybė ir užsispyrimas nepakenks. Sakyčiau, jie turėtų būti geriausi jūsų draugai, norint pajusti visas bonsai kultūros puoselėjimo subtilybes.

Bet jei jau kritiškai įvertinote save ir esate tikri, kad žingeidumo jums netrūksta, o kantrybės ir užsispyrimo per akis, galite pereiti prie antro savianalizės punkto – gyvenimo būdo.

Bonsai reikalauja kasdienės priežiūros. Jie auginami mažuose induose, kuriuose nedaug substrato, iš kurio labai greitai pasisavinamas arba išgaruoja vanduo. Medelius tenka laistyti kasdien. O per karščius – ir keletą kartų per dieną. Kartais ir nupurkšti, padedant jiems ištverti vidurvasario karščius. Ir taip būna viso vegetacijos sezono metu. Galioja taisyklė: „jūs ilsitės tik tada, kai ilsisi medžiai”. Jei negalite nuolatos su jais būti, pasiekti norimų rezultatų gali būti sunku. Žinoma, galima rasti išeitį iš tokios situacijos – patikėti savo augintinius namiškiams. Ant palangių juos kruopščiai prižiūrės ir palaistys rūpestinga mama, ar močiutė, praeidama laistyti savo pomidorų į šiltnamį. Bet nepamirškite – medžiai jūsų, ir artimųjų geranoriškumu piktnaudžiauti nevalia. Nevalia ir pykti, jei kuris nors jūsų patikėtas augintinis pasijus blogai – svetimus augalus prižiūrėti visada sunku.

Tad jei ir šis faktorius jums nekelia problemų, savo bonsams galite skirti pakankamai dėmesio, belieka įvertinti savo aplinką ir finansines galimybes. Geriausi rezultatai bus tada, jei savo bonsų sodą įrengsite kieme. Tačiau ne kiekvienas gyvename nuosavame name. Todėl tenka tenkintis balkonu ar palangėmis. Nėra lengva išauginti gražų medelį, jei gyvenate bute ir teturite šiaurines palanges. Kaip besistengtumėte, tik keletas rūšių galėtų ištverti tokias sąlygas. O jei ir ištvertų, vargu ar jums pavyktų suformuoti estetiškai patrauklius bonsai medelius. Apie tai verta pamąstyti iš anksto.

Svarbios ir finansinės galimybės. Medelių auginimui naudojami tradiciniai indai ir substratai nėra labai pigūs. Formavimui naudojama aliumininė ar varinė viela taip pat gali sudaryti nemažą išlaidų dalį. Juolab, kad augdami medeliai storėja, todėl periodiškai tenka senas vielas nuimti ir pakeisti jas naujomis. O kur dar įrankiai, žaizdų apsaugos priemonės… Ar galite tai sau leisti? Žinoma, visada galima rasti (ir nemažai) pigesnių, ekonomiškesnių priemonių ir būdų savo bonsų sodui sukurti. Bet visada reikia turėti minty, kad nuo senų senovės bonsams sodininkai ir bonsai meistrai naudodavo ne tik ilgametę patirtį ir žinias, bet ir viską, kas geriausia buvo sukurta sodininkystėje.

Taigi, klausimų, į kuriuos turėtumėte sau atsakyti prieš pradėdami, nėra taip jau daug. Ir jei atsakę manote, kad šis iššūkis vertas jūsų – tada drąsiai pirmyn!

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.