Geg 072014
 

Ar pavasaris turi sąžinę?

Šis klausimas man kyla kiekvieną pavasarį. Atrodytų, galėtum džiaugtis bundančia gamta, klausytis paukščių čiulbėjimo, grožėtis kasdien besikeičiančiais medžiais bonsų sode. Bet ne, darbai užgriūna taip, kad vos spėji suktis. Ir nesvarbu, ankstyvas ar vėlyvas pavasaris, jis visada per trumpas, niekada nespėji nuveikti visko, ką susiplanuoji. Vėlyvas pavasaris verčia labiau skubėti, ankstyvas – gąsdina šalnomis. Ir taip metai po metų. Tad ir pradedi galvoti, kiek gi tos sąžinės tas pavasaris turi, kad užuot leidęs pasidžiaugti savimi, užkrauna milijonus darbų…

Keista, bet neatradau praeitų metų pavasario įvykių apžvalgos, paskutinį kartą gegutės BonsaiVilnius.lt kukavo 2012-aisiais. Nors buvau prisižadėjęs pavasarinių įvykių sūkurius ir pokyčius aptart kasmet, bet praeitų metų vėlyvo pavasario maratonas pakoregavo planus.

Tad kas gi įvyko šiemet per pirmuosius ankstyvo pavasario mėnesius. Visa eilė susitikimų prie vielų ritinėlio, tvarkant ir formuojant antžeminę medelių dalį. Priminsiu, kad visi pranešimai apie BonsaiVilnius.lt renginius jau gana senai skelbiami forume Bonsų giraitė. Gana intensyvūs buvo ir persodinimo darbai. Bet turbūt svarbiausi ir laukiamiausi įvykiai – yamadori paieškos. Šiemet vėl gi kaip 2012-aisiais, jos buvo net dvi – Dzūkijoje ir Aukštaitijoje. Vėl prisiminėm skroblus ir zyboldo obelis. Dėkui visiems susirinkusiems, o nesudalyvavusiems linkiu kitą kartą nepraleisti progos.

Plaštakinis klevas "Golden Dream'

Plaštakinis klevas „Golden Dream’

Daugiau turbūt nieko šis pavasaris Lietuvoje neatneš. O štai kaimyninėje Lenkijoje gegutės gegužės mėnesį „prikukavo” net du didelius renginius bonsų kultūros entuziastams: Nacionalinę parodą „Książ 2014″ ir Tarptautinę Europos bonsai konvenciją, prasidedančią jau šį penktadienį. Tikiuosi, greitu laiku ir svetainės skaitytojai galės bent jau virtualiai paklaidžioti šių parodų salėmis.

O kas toliau? Nespėsit nei mirktelti, ir pavasaris baigsis… Tad neverta snausti ir palikti savo augintinių be priežiūros. Geriausi rezultatai būna tada, kai medžiais pasirūpinama vegetacijos sezono pradžioje. Kartais man kyla klausimas, kas iš tikrųjų kurį formuoja: meistras bonsą, ar bonsas meistrą? Klausimas gana retorinis, nes ir taip aišku, kad šis ryšys abipusis. Medžiai nemėgsta būti palikti likimo valiai, ir apie „trisdešimtį sidabrinių” negali būti nė kalbos – pasekmės dažniausiai būna labai liūdnos.

Kyla klausimų? Visus juos galima aptarti forume. Tikrai nuoširdžiai noriu atsiprašyti svetainės skaitytojų, pateikiančių SOS pagalbos šauksmus svetainės administracijai, kartais jūs kažkaip net įsigudrinat rasti svetainėje senai nenaudojamus elektroninio pašto adresus. Jūsų daug, aš vienas, tad tiesiog fiziškai neturiu galimybės kiekvienam išsamiai atrašyti į visus paklausimus. Todėl nepasididžiuokite gavę kvietimą registruotis forume ir klausti. O dar geriau, prisiregistravę pabandykite rasti atsakymą paieškos pagalba. Dauguma jūsų  klausimų jau senai ir ne vieną kartą atsakyti.

Bendravimas forume net niekada to nebandžiusiam nėra sudėtingas. Jūsų registraciją turi patvirtinti administratorius, registracijos vardas turi būti bent jau šiek tiek panašus į kreipinį, be jokių nuokrypių į užgauliojimą. Forumo taisyklės… paprastesnių nebūna: pagarba pašnekovui, lietuvių kalba ir pagal galimybes kalbėjimas į temą, kurioje rašote. Pykite nepykite, bet tikrasis forumo veidas matomas tik prisiregistravusiems dalyviams, o neaktyvūs forumiečiai, per metus neprisijungę, neparašę nė vieno pranešimo yra ištrinami.

Ir vėl gi, nieks už liežuvio per jėgą netrauks ir nekalbins, bet juk senai yra žinoma taisyklė „gaudamas mokėk ir duoti”. Juk nėra sunku ne tik paklausti, gauti informaciją, bet ir ja pasidalinti. Galbūt to ir nesitikit, bet jūsų pranešimas kažkada gali būti labai naudingas kitiems, ieškantiems tų pačių atsakymų į tuos pačius klausimus.

Tiek turbūt tų pavasarinių reikalų šiai dienai. Ir jei 2012-aisiais gegutės BonsaiVilnius.lt „prikukavo” ne vienerius metus, labai tikėtina, kad šiemet jos bus gerokai aktyvesnės…

Sąžiningo pavasario!..

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.