Bir 032014
 

Kiekvienoje kelionėje, net jai ji verslo ar tarnybinė, kad ir kokia įtempta būtų dienotvarkė, visada diena baigiasi vakaru, kuris dažniausiai būna laisvas. Ir jei po dienos darbų dar lieka bent šiek tiek energijos, tikrai kiekvienas galim rast bent keletą vietų, kurias tiesiog būtina aplankyti.

Berlynas – nuostabus miestas su pavyzdinga tvarka. Viešasis transportas greitai jus nuveš į reikiamą miesto tašką, o viešosios erdvės lankytojams atidaromos gana anksti ir uždaromos vėlai. Šiame mieste kiekvienas gamtos mylėtojas turėtų aplankyti bent du taškus – botanikos ir zoologijos sodus. Pasižvalgyti po šių vietų nuotraukų galerijas galite spustelėję nuorodas, bet šį kartą norėčiau bent jau trumpai pristatyti ne jas.

Kiekvieno apsilankymo svetur metu mane labiau domina ne visuomenei skirtos viešosios parkų ar sodų erdvės, bet labiau specializuotos parodos, klubai, studijos, parduotuvės. Tad internete kiek paieškojęs, radau Berlyno bonsai klubo nuorodą ir bonsai studiją „Suteki” (http://www.suteki.de). Deja, ši vieta pasirodė esanti ne miesto centre, o pačiame jo pakraštyje. Kiek pastudijavęs žemėlapį, viešojo transporto maršrutus, atradau trumpiausia kelią iki Uferstr 8-11. Tik keletas persėdimų iš autobuso į traukinį, o po to pusantro kilometro pėsčiomis vasariškai karštą dieną – ir tikslas pasiektas.

Studija įsikūrusi erdviose patalpose, primenančiose angarą. Šalia įrengtas šiltnamis. Kaip paaiškino pats studijos šeimininkas Andrea Melloni (bonsai entuziastams ši pavardė tikrai gerai žinoma), čia maždaug kartą per du mėnesius savo renginius organizuoja Berlyno bonsai klubas, vienijantis apie 40 žmonių. Rengiami mokymai, susitikimai, formavimai. Tai – ne vienintelis bonsai entuziastų klubas šiame mieste, bet pats didžiausias.

Kitu laiku studija veikia kaip bonsai medelių ir reikmenų parduotuvė. Čia galite įsigyti visko, nuo tvorelės ar vartų savo sodui, indų, substratų iki augalų apsaugos priemonių ar net pačių medelių. Pastarųjų pasirinkimas nemažas – tiek lauko, tiek vidaus bonsų. Atkreipiau dėmesį, kad labai nemažai yra alyvmedžių. Natūralu – tai vienas iš egzotiškesnių, bonsai kultūrai labai tinkančių ir vidutinio klimato juostoje gerai augančių patalpose medžių.

Bet geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų papasakoti…

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.