Sau 252015
 

Viskas turi pradžią ir pabaigą…

znypliukai

Praėjusį šeštadienį trečiąja paskaita baigėsi trumpas Bonsų augintojų klubo „Sokan” organizuotas paskaitų ciklas pradedantiesiems bonsai kultūros entuziastams. Jų metu visi besidomintys trumpai susipažino su bonsai kultūros istorija, etika, bonsų persodinimu ir jų antžeminės dalies formavimu.

Jei persodinant mes formuojam ir prižiūrim nematomą, substrate „paslėptą” medžio šaknyną, užtikrinantį sklandų ir tinkamą antžeminės dalies augimą, tai antžeminė dalis yra būtent tai, kuo mes žavimės žiūrėdami į suformuotą medelį. Taisyklių čia nėra daug, bet paslapčių nemažai.

Pagrindiniai bonsų antžeminės dalies formavimo metodai – genėjimas, vielavimas ir žaizdų priežiūra. Skirtingai nuo buvusių prieš tai paskaitų, net ir teorinę dalį buvo galima pamatyti gyvai, be skaidrių, o klausytojai iš anksto buvo paprašyti ne konspektuoti, o geriau įsižiūrėti į tai, kas vyksta. Kiekvienas galėjo apžiūrėti pagrindinius bonsų formavimo įrankius: gumbų ir tiesias žnyples, žirkles, vielos žnyples, o taip pat ir modernesnį medienos tvarkymo prietaisą – tiesinį šlifuoklį, kuris vis dažniau naudojamas bonsų formavime.

Praktiškai pamatėme, kaip vyksta vielavimas, kaip reikia viela apsukti šakutę ir kaip nuimti nebereikalingas vielas, atlikusias savo „darbą”.

Vienas iš paskaitos akcentų – žaizdų priežiūra. Bonsų žaizdų dezinfekcijai ir priežiūrai po formavimo sukurta nemažai pastų ir tepalų receptų. Kiekvienas augintojas gali pasirinkti labiau jam patinkantį, jo manymu tinkamiausią.

mirksnisPaskutinioji paskaita kiek užtruko, nes jos metu ne tik buvo trumpas teorinis antžeminės dalies formavimo pristatymas, bet ir du praktiniai pavyzdžiai. Pirmasis, labiau skirtas tik pradedantiems susipažinti su šia kultūra, tai – kininio ligustro formavimas. Tiksliau formavimu to nepavadinsi. Paprastas, nedidukas kininis ligustras pirktas Ermitažo oranžerijoje. Tokių gali įsigyti kiekvienas, kaina nėra didelė. Tačiau medelis buvo formuojamas labai atmestinai, siekiant gauti kuo greitesnį rezultatą mažiausiomis sąnaudomis. Likusios įsirėžusios plieninės vielos, augalas ilgą laiką augęs labai drėgnoje aplinkoje ir priauginęs daugybę orinių šaknų. Praeito seminaro metu šis ligustras buvo persodintas, o ne visai prigijęs – daugiau ne formuotas, o gydytas. Tą turėtų padaryti kiekvienas, parsinešęs tokį medelį namo. Po sutvarkymo ligustras tikrai atrodė labai „apipešiotas”. Bet žinant šios rūšies ypatumus, jis netruks atsigauti ir užsiauginti trūkstamas šakas.

Antrasis formavimo pavyzdys – kadagys. Tai jau gerokai rimtesnis egzempliorius – ruošinys taip pat įsigytas prekybos augalais aikštelėje. Bet turbūt geriau už pasakojimą, kaip ir visada, viską pasako nuotraukos. Tad kviečiu pamažu peržiūrėti seminaro akimirkas, jų fotoaparatas šį kartą pagavo tikrai nemažai.

Negalėjote apsilankyti seminare? O gal jo metu liko neatsakytų klausimų? Nebijokite jų užduoti forume Bonsų giraitė.

Iki kitų susitikimų!

Jogaila Mackevičius

Rimo Strumsko nuotraukos

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.