Lap 232015
 

Turbūt pristatyti Karališkojo Kew botanikos sodo nereikia – jis pakankamai gerai žinomas visame pasaulyje. Įkurtas 1759 metais, 2003 metais įtrauktas į UNESCO Pasaulinio paveldo registrą, šis sodas – viena dažniausiai lankomų vietų Londone.

Kew užima apie 120 hektarų plotą – vienos dienos jame įdėmiau pasižvalgyti gali būti mažoka. Šią vasarą besilankydamas jame per vieną sodo darbo dieną spėjau apžiūrėti gal tik nepilnus du jo trečdalius. Kitam kartui liko visas magnolijų-azalijų kampas, bambukų giraitė, ąžuolų kolekcija, šiuo metu remontuojama vidutinio klimato augalų oranžerija. Bet apie patį sodą – kitą kartą. Dabar norėčiau pristatyti tik vieną – jo bonsų kolekciją.

kew

Ji nedidelė, ir tikrąją to žodžio prasme – pažintinė, sodo žemėlapyje pažymėta nedideliu apskritimu šalia mokomųjų daržo sklypų. Visą ekspoziciją mano apsilankymo liepos pabaigoje metu sudarė viso labo 11 gerai prižiūrėtų ir išpuoselėtų medžių, erdviai auginamų nedideliame šiltnamyje. Daugiau informacijos apie pačią ekspoziciją nei sodo tinklapyje, nei kiekvienam lankytojui kartu su bilietu išduodamame lankstinuke man rasti nepavyko. Visa informacija nedidelėse etiketėse pačioje ekspozicijoje prie beveik kiekvieno medžio. Dauguma medžių aprašyti išsamiai: nurodoma iš kur jie atkeliavo į Kew, medžio amžius, ankstesnis augintojas ir pan. Pateikiama informacija apie pačia medžio rūšį, kartais – apie formavimo ypatumus.

Iš visų mano matytų tai – turbūt geriausia ekspozicija pirmai pažinčiai su bonsais. Lankytojas neapkraunamas daugybe įspūdžių, skaitydamas informacija etiketėse gali trumpai bet gana išsamiai susipažinti su tuo ką mato, o patys medžiai tvarkingi ir kruopščiai prižiūrėti. Tad jūsų dėmesiui – tiek medžių, tiek pateikiamos informacijos apie juos (pirma etiketė, po to – medis) nuotraukos. Taip, kaip šią kolekciją mato sodo lankytojai.

Daugiau informacijos:

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.