Bal 212011
 

Parodos „Žali horizontai’2011” organizatoriai suskaičiavo, kad viso parodoje dalyvavo šiek tiek virš 100 dalyvių, ją aplankė apie 2000 lankytojų.

Bonsų ekspozicijai savo augintinius pateikė 8 meistrai (na, būtent taip dažniausiai priimta vadinti žmones, auginančius ir formuojančius bonsus), medelių ekspozicijoje buvo 17. Jei atmestumėm tris spygliuočius ir du sukulentus,  visa likusi ekspozicijos dalis – lapuočiai medžiai.

Jų tarpe tiek lauke, tiek kambariuose auginamos rūšys. Žinoma, kai paroda organizuojama tokiu ankstyvu metu, vidutinių platumų, šiaurinės lapuočių rūšys dar būna tik bundančios po ramybės periodo. Todėl paroda tokiems medžiams – šioks toks stresas. Kelias dienas jie būna neįprastai šiltomis sąlygomis, kai dienos ir nakties temperatūra nesiskiria. Po to vėl perkeliami į lauką. Tačiau kai kurie bonsų augintojai nepabūgo šių išbandymų savo medžiams ir atvežė juos į parodos ekspoziciją.

Apie kiekvieną medžių galima kalbėti gana nemažai. Bet tai nėra šio straipsnio tikslas. Anksčiau ar vėliau Bonsai Vilnius svetainėje pasirodys visų jų rūšių aprašymai ir auginimo bei formavimo rekomendacijos. Dabar trumpai norėtųsi supažindinti skaitytojus su buvusia ekspozicija. Turbūt geriausia tai padaryti kartu su nuotraukomis…

Smulkialapė guoba – Ulmus parvifolia. Amžius apie 6 metus.  Nerijus Smaidžiūnas, Vilnius. Šalia – palminės viksvos shitakusa.

.

Smulkialapė guoba – Ulmus parvifolia. Amžius apie 10 metų. Stilius bankan. Nerijus Smaidžiūnas, Vilnius. Šalia šios guobos – shitakusa iš braškės (Fragaria vesca)

.

Smulkialapė guoba – Ulmus parvifolia. Amžius apie 15 metų. Stilius moyogi. Kęstutis Gailius, Vilnius

.

Paprastasis granatmedis – Punica granatum. Kažkada šis medis priminė hokidachi stilių, tačiau ilgainiui formuojamas ėmė įgauti laukinio granatmedžio formą. Skirmantas Simniškis, Kaunas

.

Paprastasis granatmedis – Punica granatum. Hokidachi stilius. Skirmantas Simniškis, Kaunas

.

Juodasis serbentas – Ribes nigra. Amžių nusakyti sunku. Įdomus bandymas iš seno nykstančio vaiskrūmio padaryti dekoratyvinį bonsą. Daiva Savikevičiūtė, Kaunas

.

Tankusis rododendras – Rhododendrum impeditum. Daugiakamienis 2 metų medelis. Jogaila Mackevičius, Vilnius.

.

Kininis ligustras – Ligustrum sinense. Amžius apie 7 metus. Giedrė Šakalienė, Kaunas.

.

Smulkialapis fikusas – Ficus benjamina. Amžius apie 5 metus. Skirmantas Simniškis, Kaunas

.

Tai – ne bonsai, tai – kusamonai iš vienmečių ir ką tik sudygusių vienos savaitės japoniško klevo sėjinukų. Jogaila Mackevičius, Vilnius

.

Parodos diplomantė – Mažalapė liepa (Tilia cordata). Amžius apie 7 metus. Giedrė Šakalienė, Kaunas.

.

Nuotraukose: kairėje – Giedrė Šakalienė (Kaunas) su savo formuojama mažalape liepa, dešinėje – Skirmantas Simniškis (Kaunas) su iš sėklos išaugintu ir formuojamu paprastuoju granatmedžiu.

.

.

.

.

.

.

Jogaila Mackevičius

Andriaus Staliulionio nuotraukos

Sorry, the comment form is closed at this time.