Bir 192011
 

Vakar, šeštadienį, birželio 18-ąją, netoli Balbieriškio esančioje PrekybaAugalais.lt aikštelėje įvyko dar vienas renginys, skirtas bonsų augintojams. Jei anksčiau iš penkių, užsiregistravusiųjų į BonsaiVilnius.lt renginį, ateidavo 2-3 žmonės, tai šį kartą užsiregistravus dešimčiai, susirinko dvidešimt. Organizatoriams beliko pasakyti „ups”…

Bet tikiuosi, kad niekam dėmesio nepristigo, ir visi atvykusieji sugebėjo iš renginio gauti visko, ko tikėjosi. Didelis dėkui PrekybaAugalais.lt kolektyvui už šiltą ir organizuotą priėmimą. Per pietus prasidėjęs lietus susitikimo nesutrukdė. Visi jo dalyviai greitai persikraustė į netoliese esantį šiltnamį.

Užbaigti darbus atrodo suspėjo visi. Kas atsivežęs savo medelį, kas jį gavęs iš organizatorių, ar susiradęs prekybos aikštelėje. Būtų įdomu pažiūrėti, kaip vakar suformuoti medeliai atrodys po keleto mėnesių ir po keleto metų. Gal būtent todėl dar prieš susitikimą „organizacinėse smulkmenose” užsiminiau apie fotoaparatą. Nuotraukų pora „prieš ir po” formavimo, papildyta nuotraukomis „po pusmečio”, „po metų” ir t.t. yra tarsi jūsų pažangos ir didėjančio meistriškumo liudininkė.

Kiekvienas sekantis medis formavimui pasiduos vis lengviau, vis lengviau pažvelgę į ruošinį, sugebėsite įžiūrėti jo perspektyvas. O savo mokymosi istorija po keleto metų prisiminti, žvelgiant į nuotraukas, bus tikrai smagu. Tad jei neįamžinote savo formuoto medelio prieš formavimą, nepamirškite to padaryti dabar.

Ką tik suformuotus medelius keletui dienų ar net gi savaitei reiktų pasaugoti nuo tiesioginių ryškios vasarinės saulės spindulių bei vėjo ir skersvėjo (žinoma, dabartinis oras jiems nepakenks kur jie bebūtų). Kodėl? Viskas labai paprasta. Prieš formavimą medelio šakos augo vienaip, kiekviena jų buvo prisitaikiusi prie tam tikro apšvietimo (vienos buvo vainiko viduje, daliniame pavėsyje, kitos – išorėje). Po formavimo ši tvarka susijaukė. Visą savo gyvenimą negavę tiesioginės saulės spindulių lapai ar spygliai staiga ištraukti į dienos šviesą gali nudegti.

Tas pats pasakytina ir apie vėjo galimą padaryti žalą. Staiga išretėjus vainikui, jis tampa labiau perpučiamas ir džiovinamas. Nors lapų (ar spyglių) ir sumažėjo, likusiųjų transpiracijos (vandens garinimo) intensyvumas tik padidėja.

Taigi, pavėsis ir užuovėja – geriausios sąlygos kurį laiką jūsų augintiniams. Sistemingas laistymas ir purškimas (jei to nedaro lietus) yra būtini. Bet tai tik pirmosiomis po formavimo savaitėmis. Vėliau medeliai turi gauti pakankamai šviesos, kad naujai beaugančios šakelės nepradėtų be reikalo per daug tįsti.

Šiek tiek norėčiau atkreipti dėmesį į dažniausiai pasitaikiusias klaidas tiek pasirenkant medį, tiek jį formuojant.

Pirmiausia, apie pasirinkimą. Renkantis labiausiai reikia kreipti dėmesį į apatinę kamieno dalį. Kuo storesnis kamienas, tuo lengviau medelį „susendinti”. Tas pats pasakytina ir apie kamieno aukštį – žemesnis kamienas turi daugiau perspektyvų.

Čia glūdi viena iš tų mažųjų bonsų formavimo gudrybių. Geresnis ir greitesnis rezultatas yra gaunamas tada, kai pasinaudojama medžio regeneracija (ataugimu), o ne jo augimu. Storakamienis atželentis medis norimą išvaizdą įgaus greičiau nei laibakamienis sėjinukas.

Bet ne tik kamieno storis ir aukštis svarbu. Svarbu ir medelio būklė, jo vešlumas. Nereikėtų ypač pradiniam formavimui rinktis „suvargusių” medžių. Jie turi būti sveiki, gerai augantys.

Iš dažniausiai krintančių į akis vielavimo klaidų pasitaikė dvi – vielavimo žingsnis (kai viela sukama per tankiai ar per retai) ir vielų kryžiavimas. Bet net jei ir šių jūsų klaidų nieks nepastebėjo, jei pastebėsite jas dabar, neskubėkite taisyti – tik veltui vėl suteiksite medžiui stresą. Tegu atsigauna po pirmojo, o vieluodami kitą kartą pasistenkite jų išvengti. Dėl to, kad viela susukta per tankiai ar sukryžiuota, medis nežus. Kur kas blogiau, jei praleisite momentą ir nepastebėsite, kad medžio šakelėms storėjant, viela jau įsirėžė į žievę (daugiau apie vielavimą).

Tiek pastebėjimų šį kartą. Ačiū visiems atvykusiems, ačiū Arūnui ir Nerijui, padėjusiems susitikimo dalyviams susigaudyti vielavimo pinklėse. Iki kitų susitikimų!

O kas toliau? Jau nuo liepos pradžios ir rugpjūty prašurmuliuos keletas Juodšilių popiečių,  jei bus norinčių, aplankysime Dainuojančių akmenų slėnį, rugpjūčio pabaigoje bonsai studija „Sensei” kaip ir pavasarį organizuoja praktinį seminarą „Bonsų formavimas”, ir… ateis ruduo.

Jogaila Mackevičius

Nerijaus Smaidžiūno, Jogailos Mackevičiaus nuotraukos

Sorry, the comment form is closed at this time.