Rgs 102010
 

Garsus visame pasaulyje sodų dizaineris iš Japonijos
vedė seminarą Zapyškio medelyne ,,Kika Flora”

.

Stebėkite gamtą,
ir tai, ką matote, perkelkite į savo sodą

.

Zapyškio medelynas „Kika Flora“ kartu su VŠĮ „Bonsai studija“ šį rugsėjį surengė seminarą „Japoniški sodai ir augalų formavimas“.

Seminarą vedė žinomas visame pasaulyje landšafto architektas iš Japonijos Shiro Nakane bei augalų formavimo specialistas, daugelio tarptautinių bonsai parodų dalyvis ir laimėtojas Kęstutis Ptakauskas.

Vienas žymiausių ir ryškiausių pasaulyje XXI a. landšafto architektų Shiro Nakane pirmą kartą lankėsi Lietuvoje. Ilgus metus dirbęs kartu su tėvu, taip pat garsiu japoniškų sodų dizaineriu, ir perėmęs jo patirtį, dabar Shiro Nakane vadovauja vienai garsiausių Japonijoje sodų tyrimų ir konsultavimo įmonei „Nakane & Associates”, projektuoja prestižinius japoniško stiliaus sodus įvairiose šalyse, vadovauja daugeliui asociacijų, yra parašęs knygų apie japoniškus sodus, skaito paskaitas specialistams visame pasaulyje.

Profesionalius landšafto architektus, želdintojus bei visus, besidominčius sodo formavimu, Shiro Nakane supažindino su japoniško sodo istorija ir filosofija. „Stebėkite gamtą, ir tai, ką matote, perkelkite į savo sodą”.  Tokie japoniško sodo formavimo principai aprašyti dar nuo XI a. išlikusiuose raštuose. Shiro Nakane papasakojo kokie elementai būtini projektuojant tradicinius ir modernius japoniškus sodus, kaip vyksta sodų kūrimo procesas. Pasak jo, bet kurioje  šalyje kuriant japonišką sodą galima sodinti tam  kraštui būdingus augalus. Svarbiausia, stebėti gamtą, pažinti augalus, ir  parinkti tokius, kurie natūraliai vešės toje aplinkoje.

Įrengiant upelius ir krioklius svarbu mokėti įvertinti akmenis. ,,Pažiūrėję į akmenį, turite matyti, kur jo priekis, kur apačia ir kur viršus. Svarbu žinoti, kokį efektą akmuo sukurs, kai pro jį tekės vanduo”, – pastabumo svarbą akcentavo meistras.

Shiro Nakane savo darbuose derina tradicinį kraštovaizdžio dizainą su moderniu, šiuolaikiniu. Jo darbai tokie unikalūs, lyg pačios gamtos sukurti, viskas atrodo labai natūraliai. „Mes turime dabar kurti kokybiškai, kad įkvėptume jaunąją kartą kurti kokybiškai ateityje.”  Jis moko, kaip landšafto dizaineriams kurti naują, nepamirštant ir praeities.

„Kai manęs prašo suprojektuoti sodą arbatos gėrimo ceremonijai, visuomet klausiu, kokio arbatos gėrimo ceremonijos meistro mokykla vadovaujatės, – pasakojo svečias.- Nes yra daugybė šios ceremonijos mokyklų, ir  jų sodams būdingos skirtingos detalės.”

Seminaro antrąją dalį pradėjo Kęstutis Ptakauskas. Jis yra augalų formavimo specialistas, japoniškos kultūros puoselėtojas, dalyvauja ir pats rengia daugelį tarptautinių bonsai parodų, keletas jo išaugintų medelių įtraukti į Pasaulio Bonsai medžių katalogą. Pasak jo, labai svarbu pažinti kiekvieną augalą, žinoti jo biologines savybes, tada sėkmingai galima jį formuoti.

Diskutuodami ir klausinėdami seminaro dalyviai mielai talkino formavimo meistrui.

Zapyškio medelynas kiekvieną sezoną organizuoja seminarų ciklus. Jų tikslas – informuoti apie naujausias augalų sodinimo, formavimo galimybes bei technologijas, sodo dizaino tendencijas.

Kiekvieno seminaro metu  gimsta naujų temų kitiems bendraminčių susitikimams.

Jolita Černiauskaitė

Sorry, the comment form is closed at this time.