Lap 092015
 

EN.

Pagalvojus apie Izraelį, bonsai turbūt bus paskutinis dalykas, galintis šmėstelti galvoje. Galima pagalvoti apie religines bendruomenes, regioninį konfliktą, net gi kupranugarius (kažkas man tai yra sakęs), bet tik ne apie bonsus… Jie tikrai neatsiras minčių sąraše. Tačiau paskutiniaisiais metais Izraelyje susikūrė klestinti bonsai entuziastų bendruomenė, ir šalis bonsų pasaulyje greitai buvo pripažinta kaip greitai besivystanti.

Izraelio bonsų istorija iš tikrųjų prasideda 1960-taisiais, kai du Izraelio bonsai kultūros pradininkai, Haim Shir ir Rafael Shemi, anksčiau gyvenę Pietų Afrikoje, atsivežė į šalį ir savo meilę šiai kultūrai. Todėl Izraelio bonsai kultūrą galima traktuoti kaip Pietų Afrikos kultūros atšaką.

Pirmuosius metus jie abu dirbo pavieniui, kol pagaliau lėtai bet užtikrintai aplink juos pradėjo formuotis pirmoji bonsų entuziastų grupė. Tai truko neilgai, kol grupė pasiekė kritinę masę ir 1991-aisiais gimė pirmasis Izraelio bonsai klubas. Daugiau nei po dešimtmečio, 2004-taisiais, klubas pradėjo kviesti žinomus Europos meistrus į parodomuosius formavimus ir praktinius užsiėmimus, taip duodamas pradžią didžiajai šalies bonsų revoliucijai. Ryšiai su pasauline bonsų entuziastų bendruomene, modernių bonsai formavimo ir estetikos technikų pažinimas pakeitė Izraelio bonsai kultūrą visiems laikams.

Dar po kurio laiko, 2009-taisiais, užaugo ir subrendo nauja praktikų karta, vietinei bonsai entuziastų bendruomenei atsirado daugiau veiklos ir atskirai nuo anksčiau veikusio klubo buvo įsteigta Izraelio bonsai asociacija. Taip jau sutapo, kad tais pačiais metais Moshe Emergui įkūrė pirmą modernią bonsai studiją ir medelyną.

Moshe Emergui savo sode

Moshe Emergui savo sode

Moshe Emergui sodo fragmentas

Moshe Emergui sodo fragmentas

Nuo to laiko, kas šiaip jau nebūdinga bonsams, veiksmas vystosi ganėtinai greitai, prisijungia vis daugiau ir daugiau žmonių, gerėja tiek ruošinių, tiek suformuotų medžių kokybė, visoje šalyje  kuriasi studijos, bonsai mokyklos. Visa tai lemia naujos entuziastų, gimusių modernių bonsai laikais, kartos atsiradimą.

Keturios bonsai entuziastų kartos

Keturios bonsai entuziastų kartos

Turbūt geriausiai Izraelio pažangą per tokį trumpą laiką įvertintų anksčiau paminėti atvykę meistrai. Jei paklaustumėte manęs – manau, mes ką tik pradėjome!

Informacijos šaltiniai:

Ofer Grunwald

Sorry, the comment form is closed at this time.