Lap 122015
 

EN.

Jeruzalės botanikos sodas yra seniausias ir didžiausias Izraelyje. Įsteigtas 1926 metais Hebrajų universiteto Mount Scopus miestelyje, sodas buvo perkeltas į dabartinę vietovę 1950-aisiais, ir gerokai išplėstas aštuoniasdešimtaisiais ir devyniasdešimtaisiais metais.

Šiandien sodas, pristatydamas įvairiausių pasaulio regionų augmeniją, apima 120 tūkstančių kvadratinių metrų plotą. Sodas yra Jeruzalės centre ir veikia kaip švietimo, mokslo, poilsio, renginių vieta.

Sodo bonsų kolekcija pradėta kurti 2002 metais, kai Izraelio bonsai kultūros pradininkai Haim Shir ir Rafael Shemi padovanojo sodai savo asmenines kolekcijas. Siekdamas palaikyti ir išplėsti bonsų meną Izraelyje, sodas ženkliai išplėtė savo veiklą, susijusią su bonsai medeliais, 2009-aisiais, įsteigdamas oficialiai Bonsai skyrių.

Šio skyriaus veikloje – trys sritys: bonsų kolekcija, bonsų mokykla ir studija bei kasmetiniai Jeruzalės botanikos sodo bonsų apdovanojimai ir konferencija.

Žvelgiant iš profesionalumo pozicijų, sodo bonsų kolekcija turi ne mažą iššūkį. Dauguma medžių yra auginti formuoti „senos mokyklos” principais, vadovaujantis žemės ūkio metodais: paimk medį, augink vazone, pavadink jį „bonsai”, o ne žvelgiant į medžio formavimą kaip skulptūrą. Taip pat kolekcija buvo labai prastos kokybės. Kolekcijos atnaujinimas, padarant ją modernia, „skulptūrinių bonsai”  kolekcija – nemažas ir įdomus iššūkis, reikalaujantis pusiausvyros tarp dviejų krypčių: sodininkystės pagrindų (augalų sveikatingumo atstatymo) ir kūrybos (užauginti bonsai medį iš pagaliukų vazone), išlaikant pagarbą medžio istorijai. Tai ir yra Izraelio bonsai kultūros pagrindai. Šiandien, po ketverių mano darbo su kolekcija metų, aš džiaugiuosi matydamas, kad ji tampa viena geriausių ir įdomiausių man žinomų viešų kolekcijų.

Jeruzalės bonsai mokykla ir studija turi didžiausią ir lanksčiausią mokymų planą, suteikianti žinių ir įgūdžių tiek naujokams, tiek pažengusiems ir norintiems pagilinti savo žinias. Nuo programos pradžios 2010 metais, ją baigė dešimtys žmonių, kurių dauguma iki šiol praktikuoja bonsai kultūrą.

Galiausiai, viena ir pagrindinių Bonsai skyriaus veiklų – kasmetiniai Jaruzalės botanikos sodo Bonsai apdovanojimai ir konferencija. Viskas prasidėjo 2011 metais kaip Nacionalinė Izraelio bonsų paroda. Šis renginys skatina bonsai entuziastų bendruomenę siekti meistriškumo, suteikia lygias galimybes parodyti savo darbus visuomenei, kuria ryšius tarp vietinės ir tarptautinės bendruomenės.

bendras

Apibūdinti Jeruzalės botanikos sodo veiklas, susijusias su bonsų kultūra, keletu žodžiu nėra lengva. Apibendrinant – sodas šiandien yra viena pagrindinių jėgų, skatinančių judėti Izraelio bonsai kultūrą į priekį, sukuriantis draugišką, neutralią aplinką visoms bonsų entuziastų grupėms susitikti ir bendradarbiauti. Aš tikiu, kad Jeruzalė bus ne tik vietinės, bet ir pasaulinės bonsai iniciatyvos ir traukos centras.

Ofer Grunwald

Sorry, the comment form is closed at this time.