Rgs 042010
 

Juodoji keramikaKiek atskirai norėtųsi pakalbėti apie labai savitą keramikos rūšį – juodąją keramiką. Juodosios keramikos dirbiniai iš toliau atrodo kaip metaliniai, blizgūs, tamsūs. Kas jiems suteikia nemažai savitumo. Tai tarsi kažkas tarpinio tarp metalo, molio, gal net plastiko. Tamsus jų blizgumas labai tinka prie tamsialapių bonsų, ypač žydinčių baltais žiedais.

Juodosios keramikos konteineriai skirti tik „kambariniams” bonsams. Mūsų žiemos sąlygomis jie nesunkiai būtų šalčio suskaldomi.

Kita teigiama šios keramikos rūšies savybė – ji labai gerai paslepia konteinerį nulipdžiusio meistro nepatyrimą, klaidas. Koks bebūtų šios keramikos gaminys, net labai gerai ir priekabiai į jį įsižiūrėjus galima būtų nuspręsti, kad „taip ir turėjo būti”. Būtent dėl šios priežasties norėčiau rekomenduoti šio tipo keramikos dirbinius tiems, kurie nori ne tik suformuoti patys bonsą, bet ir pasirūpinti jo indu, nusilipdyti jį patys.

Žinoma, tam kad išdeginti juodosios keramikos konteinerį reikia daug žinių ir patirties. Pats procesas trunka 12-14 valandų ir vyksta prie arti 1000°C temperatūros, o paskutinės jo stadijos – dar ir visiškai beorėmis sąlygomis. Bet šią dalį galima patikėti profesionalams. Visa kitą galime pasidaryti patys.

Kaip ir paprastos keramikos atveju molis gerai išminkomas. Galima konteinerį ne žiesti, o tiesiog „išlipdyti”. Išminkytas molis iškočiojamas kaip koks tešlos gabalas, dedamas į formą.

Juodoji keramika

Formoje rankomis gerai prispaudžiamas prie sienelių. Po to drėgna kempinėle išlyginamas jo vidinis paviršius.

Juodoji keramika

Tada iš formos molio ruošinys iškrečiamas, išlyginami kraštai, dugne padaroma nemaža skylutė, o pats dugnas nulyginamas taip, kad skylutė būtų žemiausioje jo vietoje. Tai atmintina, nes žemame vazone papildomu drenažu nebus rūpinamasi, ir vandens perteklius turėtų laisvai nutekėti konteinerio – substrato sandūroje.

Juodoji keramika

Vazonui suteikiama norima forma, prilipdomos kojelės, o jo išorinis paviršius dekoruojamas (jei tai yra mūsų sumanyme).

Juodoji keramika

Vazonas paliekamas savaitei – kitai pradžiūti.

Juodoji keramika

O tada – jau patyrusių molio meistrų eilė – tinkamai išdeginti mūsų kūrinį.

http://www.bonsaivilnius.lt/?p=9013

Mums dar reikės gerai išplauti konteinerį su detergentais (indų plovikliais) nuo suodžių ir deginimo metu susidariusių riebalinių apnašų.

Belieka tik surasti tinkamą augalą…

Jogaila Mackevičius

Konteineris nulipdytas ir išdegintas Juodosios keramikos centre, Naugarduko g. 20, Vilnius

Daugiau proceso nuotraukų

Sorry, the comment form is closed at this time.