Vas 112010
 

Kas mes? Iš kur mes? Kur mes einame? Tai klausimai, į kuriuos turėtų sau atsakyti kiekvienos svetainės kūrėjai. Retai kada interneto svetainė atsiranda „iš niekur”, ant „plyno lauko”. Viskas dažniausiai vyksta kokiam nors kontekste. Arba įvykiai, arba susidariusi situacija interneto bendruomenėje ima ir paskatina sukurti ką nors naują arba naujai pateikti  gerai užmirštą seną. Ir Bonsai Vilnius atsirado jau esančiame internetinės informacijos bonsų tematika kontekste.

Ką turime?

Iki šiol ne vienerius metus Lietuvoje egzistuoja dvi pagrindinės svetainės. Šiek tiek apie jas:

bonsai.lt
Jau turbūt ne vienam žinomo Lietuvoje bonsų augintojo Kęstučio Ptakausko puslapis. Svetainės sukūrimo data nepateikiama, paskutinį kartą atnaujintas 2005 metais. Svetainės autorius nemažai pasakoja apie save, savo pomėgį auginti bonsus, kaip jis atsirado, studijas. Pateikiama ir japoniško stiliaus Ryto rasos sodo sukūrimo istorija. Skaitytojas gali susipažinti su bonsų istorija, jų stiliais priežiūra, peržiūrėti paties autoriaus kūrinių ir pasaulinių šedevrų galeriją, parodų nuotraukas, bonso studijos užsiėmimų akimirkas. Labai įdomi, sakyčiau net autobiografinė svetainė. Gaila tik, kad jos atnaujinimas pasibaigė kažkada praeityje ir nūnai pildoma tik nuotraukomis K. Ptakausko interneto albumuose.  Svetainėje yra internetinė parduotuvė, nuorodos į publikacijas bonsų tematika kitose interneto svetainėse, spaudoje.  Svetainė turi savo forumą.

saibon.puslapiai.lt
Kiek kitokio stiliaus svetainė, skirta bonsams, augalų formavimui, dendroflorai. Svetainės autorius šiek tiek save pristato, tačiau akivaizdu, kad svetainė – kolektyvinis darbas. Keli skyriai: augalai ir bonsai pagrindai. Bonsai pagrinduose pateikiama visa eilė straipnsių. Dalis parengta pagal ne vienam bonsų entuziastui žinomame puslapyje bonsai4me informaciją, „Sodo spalvų” žurnalo bonsų straipsnių seriją (R. Betlienės). Pateikiami ir kitų autorių (K. Leigaitės, T. Adomaičio) straipsniai. Svetainė tiek savo struktūros, tiek kūrimo maniera kai kuria prasme atspindi japonų filosofijos wabi-sabi principus (nors savo kūrimo principu yra internetinis dienoraštis – blogas), yra visa eilė augalų rūšių, tinkančių bonsų kultūrai, aprašymų. Svetainėje pateikiama informacija yra be jokios abejonės naudinga ypač pradedantiems bonsų augintojams. Svetainėje yra RSS prenumerata, anksčiau ji turėjo savo grupe Facebook’e – pastaruoju metu jos nuspręsta atsisakyti.

Ko trūksta?

Atrodo, kad trūksta elementaraus bendravimo. Nuolatiniai pašnekesiai forumuose, informacijos pateikimas internetinėse svetainėse be abejo turi įtakos bonsai kultūros skleidimui, populiarinimui. Bet kaip parodo praktika, medeliai nuo pašnekesių geriau nei auga, nei susiformuoja.

Kad ir kiek bebūtų diskusijų, geriau niekas nepapasakos apie bonsus, neparodys, nuo ko reikia pradėti, ką ir kaip daryti, nei meistras užsiėmimų,  tiesioginio bendravimo metu.

Organizuojamos parodos didina domėjimąsi, skatina internetinį bendravimą. Tačiau viskas netrunka prigesti. Ir po kiek laiko mes vėl ir vėl negalim pasigirti savo pasiekimais, parodyti savo augintinių.

Kas ir kaip bus?

Svetainės struktūros, pagrindinio turinio idėja užgimė jau senai, prieš keletą metų kadaise Bonsai(Lietuva) gyvavusio viešojo Skype pokalbių kanalo laikais. Nuo to laiko buvo nekartą pergalvota, apmąstyta. Gimė svetainės vizija ir sudarymo planas. Bet gal palaikykim jį paslaptyje (tebūnie tai – pirmoji svetainės intriga).

Viskas labai paprasta – šiek tiek teorijos, kuo daugiau praktinių pavyzdžių, atsakymų į klausimus, ir žinoma – įvykiai. Įvykiai, susiję su bonsais ne tik Vilniaus apskrityje, bet ir Lietuvoje, Pasaulyje.

Pati svetainė pildoma internetinio dienoraščio (blogo) principu. Todėl pradžioje straipsniai ir pranešimai joje dėliosis chaotiškai, tarsi mūsuose pamėgtos dėlionės (puzzle) elementai. Ilgainiui, pildantis turiniui, kategorijos taps temomis ar atskirais puslapiais. Ims ryškėti struktūra ir loginiai puslapių ryšiai. Kas iš to laimės – na, turbūt tie, kas užsuks čia tada, kai svetainės kūrimo įdėja bus baigta įgyvendinti. Bet manau, kad nenusivils ir tie, kurie seks jos gimimą ir augimą, formavimąsi.

Draugai, svečiai, bendraminčiai

Ne kartą teko skaityti ar girdėti apie bonsų augintojų bendruomenės susiskaldymą Lietuvoje, apie nevienalypiškumą. Kas per nesąmonė?! Juk pomėgis auginti ir formuoti medžius nėra susijęs nei su politine ideologija, nei su religiniais ar kitokiais įsitikinimais. Kokia čia gali būti kompartmentacija? Manau jokios, arba jokios neturėtų būti . Bonsai nėra suderinami su jokiu negatyvizmu. Šios kultūros ramybės dvelksmas turėtų raminti visas aplink ją kylančias aistras ir tarpusavio nesusipratimus. Juk kartais žiūrint į dailiai suformuotą medį nejučiomis mintyse iškyla ir Čiulionio „Karalių pasakos motyvas”…

Na, nebent tik tiek, kiek tai gali sąlygoti regioninė atskirtis. Juk kiekvienas miestas ar miestelis gali turėti savo bonsų augintojų klubą, o ir viename mieste jų gali būti keletas.

Taigi ir nuorodos į kitus puslapius, renginių aprašymai, vertinimai, pagyrimai šioje svetainėje bus talpinami nešališkai. Ir visiškai nesvarbu, jei draugiškas gestas būtų nepastebėtas, į jį nebūtų atsakyta, sureaguota.

Stengsimės kviestis ir svečius, partnerius, norinčius ir galinčius papasakoti svetainės skaitytojams ką nors įdomaus apie bonsus,  jų aplinką, pasidalinti savo patirtimi. Visi šie pokalbiai prie arbatos ar kavos, gyvai ar virtualiai netruks būti pateikti ir svetainės skaitytojams.

Ir visų jūsų, mieli skaitytojai pastabos, komentarai, pasiūlymai ir pageidavimai yra labai laukiami. Iš anksto didelis dėkui už juos!

Reklama?

Reklamos bus… Tačiau visais atvejais bus stengiamasi išvengti įkyrių „mirksiukų”, dažniausiai nesusijusių su svetainės turiniu. Priimtiniausias reklamos būdas – straipsnis apie siūlomą produktą ar paslaugą, konstruktyvus, argumentuotas jų pristatymas.  Ir daug daug nuotraukų. Šito bus siekiama…

Ko tikimasi?

Jei ši svetainė prisidės prie bonsų kultūros populiarinimo Lietuvoje, prisidės praktiškais patarimais, pagalba. To užteks. Nereikia norėti per daug…

.

Nuoširdžiai Jūsų,
Jogaila Mackevičius
.
.

 

 

Mariaus Dijoko (1), Ingos Masonaitės (2) nuotraukos

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.