Gru 122010
 

Šio straipsnio pirmoje dalyje apžvelgėm ruošinio priežiūrą iki formavimo. Dabar pažiūrėkim, ką galima per keletą valandų padaryt iš tokio kadagio.

Ruošinio charakteristikos: visas kadagio aukštis nuo substrato iki viršūnės – 46 cm, atstumas nuo substrato iki pirmųjų vainiko šakų – 14 cm. Kiek pavyko iki šiol atkapstyti šaknyną, labai įmantrių šaknų nėra. Šaknys gerai išsivysčiusios, augimas stiprus, augalas sveikas. Tačiau tarp pirmųjų vainiko šakų ir vešlios viršūnės yra apie 22 cm tarpas, kuriame po pavasarinio genėjimo naujos šakos neatžėlė arba atžėlė silpnai. Tikėkimės, kad po formavimo, kai į šią vainiko dalį pateks daugiau saulės spindulių, naujos šakelės netruks regeneruoti ir užpildyti tuščias spragas.

Yra keletas „kelmelių”, iš kurių galima padaryti jin‘us. Bet tai palikime kitam kartui. Šilumos žaizdoms gyti dabar nėra daug, taigi, atlikti vertėtų tik būtiniausius formavimo darbus.  Be to, nors jie ir atrodo efektingai, aš nesu didelis „žaibo nutrenktų” medžių gerbėjas. Nors jin’us daryti man sekasi  visai neblogai, vis gi priimtinesnis yra be tokių „traumų” augančio medžio vaizdas.

Ruošinio kamieno skersmuo ties substratu – 3,6 cm (kaip jaunam kadagiui visai neblogai), viršūnėje – 0,9 cm. Storiausių šakų skersmuo apie 0,7 cm.

Naudotos vielos nuo 1 iki 4 mm skersmens.

Pirmiausia, reikia nustatyti, iš kurio taško geriausiai mūsų formuojamas medis atrodo. Tai –  „parodinė” pusė. Atsižvelgiant į tai ir bus toliau atliekamas visas jo formavimas (manau, tą nesunkiai galima bus pastebėti iš tolimesnių nuotraukų).

Tada reikia pašalinti suvešėjusius po stipraus genėjimo smulkių šakučių sąžalynus bei patrumpinti per ilgas šakas. Po šios procedūros ima ryškėti ir daugiau ruošinio trūkumų: nepaisant to, kad yra virš 20 cm menkai apaugusi šakomis vidurinė kamieno dalis, pasirodo, kad apatinės vainiko šakos yra šiek tiek per ilgos.

Nieko nepadarysi, turim ką turim. Teks apatines šakas stipriau suvieluot ir išvinguriuot horizontaliai, taip bent dalinai vizualiai jas sutrumpinant, ir tikėtis, kad ateityje jų vidurinėje dalyje priaugs daugiau šoninių šakučių, ir viršūnes bus galima gerokai patrumpinti. Taip pat pastebėta, kad trečioji (skaičiuojant nuo substrato) šaka yra dviguba, o tai, jei atsižvelgtumėm į chrestomatinius bonsų formavimo kanonus, jau yra medelio trūkumas. Tačiau kol kas palikim šias stambiąsias šakas tokias, kokios jos yra, tik atlenkime nuo kamieno bent jau 90° kampu (natūraliai kūgiškų kadagių vainikų šakos auga sudarydamos 45° atlinkimo nuo kamieno kampą).

Storiausioms šakoms vieluoti buvo naudota 4 mm skersmens aliuminio lydinio viela, plonesnėms – 3 mm.

Svarbiausia turbūt šiame etape yra išgenėti smulkių šakučių kuokštus ir atlenkti šakas. Tolimesni jų lankstymai dar galės būt atlikti ateityje, augalui po tokio genėjimo suvešėjus.

Taip palaipsniui nuo apatinių šakų buvo prieita iki viršūnės. Čia naudotos 1-1,5 mm vielos.

Kaip jau turbūt pastebėjote, jokie jin‘ai (negyvos medienos dariniai) nebuvo daromi, o visos žaizdos užteptos specialiu tepalu.

Suformavus ir atlenkus ar išlanksčius šakas, svarbu yra į medį žvilgtelti iš viršaus ir pasitikrinti, ar neužstoja viena šaka kitai saulės. Jei ne – viskas tvarkoje. Bet jei mums netyčia pavyko suformuoti vieną šaką virš kitos, nesunkiai galime šią klaidą ištaisyti, vieną kurią pakreipdami šiek tiek į šoną.

Tiek darbų šiam kartui. Daugiau šio proceso nuotraukų įvairiesniu kampu galima rasti Bonsai Vilnius nuotraukų galerijoje.

Dabar kadagys ramiai galės su mūsų priežiūra laukti pavasario. Į lauką jį nešti šiek tiek rizikinga, nes viršūnėje yra nemažai plonų plona viela suformuotų šakučių, kurias lengvai gali nulankstyti ir net gi sulaužyti gausus sniegas ar stiprus vėjas. Geriausia medžiui bus iki pavasario pralaukti vėsioje šviesioje patalpoje. Gausiai laistyti, purkšti ar tręšti tikrai nereikia. Svarbu stebėti, kad neperdžiūtų substratas, jį šiek tiek kas kart palieti. Tai ir visas rūpestis. Pavasarį pasižiūrėsim, kaip mums pavyko šis formavimas, ar nenudžiuvo kuri šaka, ar gerai gyja žaizdos.

Informacijos šaltiniai:

  1. M. Navasaitis, Dendrologija, Margi raštai, 2008, ISBN 9986-09-286-8;
  2. Жизнь растений, 4 tomas, Maskva, 1980, Ж60501-571/103(03)-80-4306021000;
  3. И. Самсон, Р. Самсон, Как создать и вырастить бонсай, Интербук-бизнес, 2003, ISBN5-89164-125-9.

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.