Sau 272011
 

Kininis ligustras (Ligustrum sinense L.) auga Kinijoje. Natūraliomis sąlygomis užauga iki 4 m aukščio. Kadangi tai 7-8 šalčio zonos augalas, mūsų žiemos jam dažnai gali būti per žvarbios. Todėl šiuo laikotarpiu reiktų augalą laikyti arba kambaryje be ramybės periodo, arba vėsioje patalpoje, kurioje temperatūra nenukristų žemiau -5°C. Daugiau kininio ligustro priežiūra iš esmės nesiskiria nuo kitų ligustrų (paprastojo, bukalapio, amūrinio).

Bankan stiliumi formuojamų medžių stiebas yra labai vingiuotas, išraitytas. Šie medžiai stipriai formuoti pradedami dar būdami jauni, nes tik jaunas stiebas gali pasiduoti tokiems stipriems išlankstymams. Būtent todėl, tokie greitai augantys ir storėjantys augalai, kaip ligustrai, bankan stiliaus formavimui labai tinka.

Tokiu stiliumi nemažai augalų formuojama ir pramoniniuose medelynuose, juos patogu transportuoti, todėl jų nesunku rasti prekybos augalais aikštelėse tarp vadinamųjų „pramoninių” bonsų.

Kartą pamatęs prekybos augalais aikštelėje taip suformuotą kininį ligustrą, neatsispyriau pagundai jį įsigyti.  Medelis nebuvo geros būklės, bet neblogai suformuotas, vainikas pilnas, šakos gerai išreikštos. Tada pagalvojau, kad gana greitai sugebėsiu jį atgaivinti.

Pirmiausia, įsigijus bankan stiliumi formuotą medį, reikia labai įdėmiai apžiūrėti jo kamieną ir vainiko šakas. Visas užsilikusias ir nepašalintas vielas būtina nuimti. Dažnai masiniu būdu auginami bonsai būna formuojami ne aliuminine, o plienine viela, kuri netrunka surūdyti ir įsirėžti į augalo žievę.

Kitas žingsnis – patikrinti šaknų gniužulą. Ar jis neperdžiūvęs, nepermirkęs? Permirkimas matosi akivaizdžiai. Bonsas sunkus, substratas drėgnas, pažliugęs. Reiktų aptikrinti, ar neužsikimšus šaknimis drenažo skylė, ar vandens perteklius lengvai išteka iš vazono. Jei gausiai palaisčius vanduo neišbėga pro drenažo skyles, augalą reikia nedelsiant persodinti į naują substratą.

Jei substratas permirkęs, reikia iki kraštų panardinti konteinerį į aplinkos temperatūros vandenį bent pusvalandžiui, kad visas substratas gerai permirktų.

Trečias žingsnis – reikia iškarpyti visas nudžiuvusias, pašalusias, ar kitaip pažeistas ir atmirštančias šakutes. Didesnes žaizdas reiktų užtepti tepalu.

Kad ir kaip besistengiau, mano įsigytas ligustras vis gi buvo per daug nukentėjęs.  Po keleto atmirusių šakų iškarpymu jis atrodė gana liūdnai – kamienas su daugeliu netvarkingai išsidėsčiusių jaunų šakelių. Ką tokiu atveju daryti? Ogi panaudoti ligustro regeneracinį potencialą – leisti jam augti stipriai ir laisvai.

Tai nėra sunku, nors užima apie metus laiko – visą ateinantį vegetacijos sezoną.

Taigi, jei įsitikinom, kad substrate šaknims dar yra vietos, vanduo konteineryje neužsilaiko ir jo perteklius lengvai išteka pro drenažo skylę, galime augalą palikti tame pačiame vazone (aš taip ir pasielgiau). Galima persodinti ir į didesnį (kuriam laikui), bet tai rizikinga. Gavę per daug erdvės, ligustrai anksčiau ar vėliau ima leisti labai daug atžalų, tiek iš kamieninės dalies, tiek iš požeminės, ir ilgainiui virsta augiu krūmu. Taigi, šaknis geriau šiek tiek apriboti.

Augalas statomas šviesioje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje. Laistomas gausiai, sistemingai tręšiamas. Geras trąšų derinys, kurio NPK santykis yra 8-5-6, sudėtyje yra mikroelementų, huminių rūgščių. Trąšų kiekį reiktų naudoti gal net dvigubai mažesnį nei rekomenduoja gamintojas, bet tręšti nuolat – kartą per savaitę.

Gerai, jei augalą kartais stipriai nulyja lietus. Tada išplaunamas su trąšomis gautų druskų perteklius, augalas atgaivinamas.

Per karščius būtina ligustrą bent kartą per dieną nupurkšti.

Turi būti sistemingai šalinamos vos tik pradėjusios augti šakos nuo apatinės kamieno dalies. Ligustrui šakotis leidžiama tik toje kamieno dalyje, kur planuojame būsimą jo vainiką.

Taip jau rudeniop turėsime atsigavusį stipriai augantį ruošinį. Per vasarą kai kurios mano medelio šakos išaugo ilgesnės nei metras, pakankamai storos, trumpais tarpubambliais (tai lemia intensyvus apšvietimas).

Belieka tik nugenėti ilgąsias šakas ir iš naujo suformuoti būsimą vainiką.

Bet apie tai – kitą kartą

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.