Kov 282011
 

Praėjusį šeštadienį, 2011 m. kovo 26 d., Vilniaus pedagoginio universiteto Gamtos mokslų fakultete vyko praktininis seminaras „Bonsų persodinimas”. Į seminarą susirinko 23 dalyviai. Registracijos lape dalyvių buvo paprašyta užpildyti keletą informacinių skilčių, pagal kurias galima būtų spręsti kam tokie seminarai įdomiausi.

Smagu, kad nemaža dalyvavusiųjų dalis yra svetainės BonsaiVilnius.lt skaitytojai, apie seminarą sužinoję būtent šioje svetainėje.

Domėjimosi bonsais laikotarpis seminaro dalyvių tarpe svyravo nuo savaitės iki 16 metų, auginamų medelių skaičius nuo 0 (nė vieno) iki 25. Todėl labai norėčiau dar kartą atkreipti tiek pradedančiųjų, tiek ilgiau besidominčių bonsų kultūra dėmesį į gėlininkų-mėgėjų organizuojamas parodas Kaune ir Vilniuje. Netruks prasidėti pavasarinė Kauno paroda „Žali horizontai„. Gerai, bet ne per daug kritiškai, apžiūrėkite savo augintinius. Gal norėtumėte kurį nors jų parodyti ir kitiems?  Jei apsispręstumėte, labai lauktumėm jūsų elektroninio laiško ar skambučio. Apie šias parodas galite pasiskaityti ir BonsaiVilnius svetainėje (straipsnių kategorija „Renginiai”).

Taigi, keturias valandas trukusio praktinio seminaro metu jo dalyviai galėjo tiek teoriškai apie valandą trukusios paskaitos metu, tiek praktiškai susipažinti su bonsų persodinimo ypatumais. Teorinio pranešimo skaidres galite rasti čia. Nors jei nebuvote seminare, skaidrės gali pasirodyti tik labai koncentruota santrauka ar net gi išplėstinis planas. Todėl BonsaiVilnius.lt svetainėje jau greitu laiku bus paskelbta išsami  seminaro medžiagą – viskas, kas buvo pasakyta, ir kas dėl vienų ar kitų priežasčių praleista. Tačiau tokios medžiagos publikavimui kol kas trukdo viena problema – kalbėdamas ir rodydamas nesugebėjau dar kartu ir fotografuoti. Bet mačiau, kad keletas dalyvių fotografavo tai, kas vyksta. Gal norėtumėte pasidalint savo nuotraukomis? Tada seminaro medžiaga (kaip ir seminaras) taptų tikrąja to žodžio prasme praktinis kolektyvinis darbas? Jei taip, atsiųskite savo nuotraukas elektroniniu paštu nepamiršdami nurodyti savo vardo ir pavardės (BonsaiVilnius.lt yra autorines teises gerbianti svetainė). Iš anksto labai ačiū.

Tikiuosi, kad seminaro medeliai kruopščiai supakuoti ir apsaugoti nuo klastingo pavasarinio vėjo, saugiai pasiekė namus. Taip pat noriu priminti esminius bonsų priežiūros po persodinimo momentus.

Bent keletą savaičių augalą reikia apsaugoti nuo visko, kas skatina transpiraciją (vandens garinimą pro lapus). Nereiktų statyti jų saulės atokaitoje ir šalia radiatorių bei kitų šilumos šaltinių.

Dar didesnę žalą gali padaryti vėjas ir skersvėjis. Nuo pastarųjų reikia saugoti tik ką pasodintus medelius itin kruopščiai.

Kasdienis purškimas ir reguliarus laistymas – manau, savaime suprantamos priežiūros priemonės. Geriau naudoti minkštą vandenį – lietaus, sniego, filtruotą.

Tiems, kas persisodino medelius į gryną akadamą, priminsiu, kad jos spalva priklauso nuo drėgmės kiekio. Sausa akadama yra šviesi, sudrėkusi – patamsėja.

Tačiau pasikliauti vien vizualiu paviršiaus vaizdu nederėtų. Butuose vis dar įjungtas šildymas ir sausas oras, todėl paviršius nudžiūti gali greičiau. Be to, kaip minėjau, akadama gerai sulaikydama drėgmę pati jos aktyviai  „neįtraukia”. Todėl laistant substratą reikia gerai perlieti labai smulkiu lietučiu ar labai lengva vandens srove.

Jei vis gi pastebėtumėt, kad medelis po persodinimo „ima elgtis keistai”, nesidrovėdami rašykit elektroniniu paštu – kartu mes tikrai rasime tinkamiausią sprendimą.

Dar kartą dėkui visiems už kantrybę. Iki kitų susitikimų!

Jogaila Mackevičius

Teresės Jokšienės seminaro akimirkų nuotraukos

Sorry, the comment form is closed at this time.