Vas 052012
 

Žiemos ir žiemojimo temos jau ne kartą buvo nagrinėtos svetainėje. Po intensyvaus vasarinio augimo ir brandos musų klimato sąlygomis augalai ima ruoštis ramybės periodui. Priklausomai nuo to, kokių klimatinių zonų bonsus auginame, mes suteikiame jiems ir skirtingas sąlygas. Mūsų klimato augalai gerai žiemą pralauks balkone ar lauke. Tropinius ir kiek lepesnius vidutinių platumų augalus laikysime ant palangės ar rūsyje.

Turbūt kiekvienas bonsų augintojas nelaukdamas paskutinės rudens minutės pasidomi, kokias geriausias sąlygas galima sudaryti savo augintiniams.

Pastarąją savaitę Lietuvoje labai netikėtai spustelėjo šaltukas, temperatūra krito nuo nulinės iki beveik -30°C. Tiek žmonėms, tiek medžiams tai buvo kiek netikėta. Bet jei gerai pasiruošėme iš rudens, nuogastauti neverta.

Prieš šalčius, lauke laikomus medelius gerokai apsnigo. Sniego danga ant vainiko šakų gerai pirmosiomis smarkaus atšalimo dienomis, kai medžiai dar nespėja prisitaikyti. Ji kiek apsaugo tiek nuo žemų temperatūrų, tiek nuo ryškios rytinės saulės (šalčius dažniausiai lydi giedros dienos). Tačiau ateinant atšilimui, šakas slegiantis sniegas gali pradėti tirpti, prisigerti oro drėgmės ir be reikalo deformuoti vainiką. Iki pavasario tokios šakos gali pakeisti savo formą, o jūs turėsite iš naujo vieluoti ir formuoti tai, ką jau sutvarkėte per eilę paskutiniųjų metų. Tad nepaisant to, kad žiemą atrodo geriau palikti medžius ramybėje, dažniau patikrinkite juos, esant reikalui, labai atsargiai nukrėskite sniego perteklių nuo šakų. Geriau tegul jis dengia konteinerį ir substratą.

Turbūt nebeverta priminti, kaip svarbu apsaugoti bonsus žiemos metu nuo vėjo. Žiemojimas nešildomame šiltnamyje tokiu laiku kaip šis turi daug privalumų. Ne tik vėjas neužpučia, bet apsingtas šiltnamio stogas nepraleidžia saulės spindulių, nekyla perkaitimo pavojus vidurdienį, mažesnė fiziologinės sausros rizika. O jei dar nepatingėsite ir užbersite ant savo augintinių substrato sluoksniuką sniego, atsibudę medžiai pavasarį jums tikrai atsidėkos.

Nereikėtų pamiršti ir augančių namuose. Ne kartą teko girdėti, kad šąlant oram šilumininkai linkę persistengti ir taip „užpleškina” mūsų būstus, kad mes priversti gyventi atsidarę langus ir šildyti ir taip nuo globalaus klimato atšilimo šylantį atmosferos orą. Tokia perteklinė šiluma labai neigiamai veikia tropinių medžių rūšis. Pirmiausia, kai trūksta šviesos ir per daug šilumos, sustiprėja tįstamasis augimas, didėja tarpubamlbliai tarp lapų, šakutės išauga plonos, ilgos. Pavasarį reikės viską nukirpti ir leisti medžiui atželti iš naujo.

Be to, kai aplinkoje sausa, mažėja augalų atsparumas ligoms ir kenkėjams. Nuo šilumos ir sauso oro menkiau vystosi jų dengiamieji audiniai. Ligos ir kenkėjai tai labai greitai pajunta.

Todėl neverta džiaugtis, jei jūsų fikusas ar kitas tropinis bonsas taip  „gerai” auga žiemos metu. Žinoma, dažniausiai  nieko padaryti negalime. Bet bent jau maksimaliai sumažinkime neigiamą poveikį: statykime medelį kuo toliau nuo radiatorių, kuo šviesesnėje vietoje, dažniau purškime, saugokime nuo skersvėjų (ypač vėdindami patalpas).

Kilo klausimų? Registruokitės ir užduokite juos forume Bonsų giraitė. Manau, kartu nesunkiai rasime atsakymą.

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.