Sau 012011
 

Trumpai apie praėjusius 2010-uosius metus.  Bonsai Vilnius pirmasis įrašas buvo sukurtas vasario 11 dieną, nors viešai pasirodė jis kiek vėliau. Dar vėliau atgaline data buvo patalpinta dar keletas straipsnių apie 2009-ųjų metų įvykius Vilniaus bonsų pasaulyje – ne todėl, kad norėta „pasendinti” svetainę (kaip čia kažkas bandė pasvarstyti), tiesiog prisilaikant įvykių chronologijos, dėl bendros tvarkos.

Vėlesni straipsniai, pranešimai, apžvalgos jau buvo publikuojamos chronologiškai tvarkingai. Per nepilnus metus svetainė pasipildė aštuoniasdešimčia įrašų. Jei prisimintumėm, kad svetainės atsiradimas buvo sąlygotas noro daugiau pristatyti įvykius, vienaip ar kitaip susijusius su bonsai kultūra, tai toks straipsnių skaičius atrodo kiek didokas. Deja, tiek įvykių per metus Lietuvoje turbūt niekada nevyko. Todėl tylą ir tuštumą tarp jų buvo pabandyta užpildyti papildoma teorine bei praktine informacija.

Turbūt pirmiausia, po žiemos ramybės su bonsais susijęs gyvenimas prasideda pavasarinėmis yamadori paieškomis. Jau keletą metų, nuo 2009-ųjų pavasario, balandžio mėnesį bandoma Vilniaus apylinkėse rasti tinkamesnių bonsams egzempliorių.

Keletą kartų organizuoti nedideli susitikimai – Vilniuje, Juodšiliuose, Balbieriškyje. Kiekvienas užsiėmimas vyko tam tikra tema, pavyzdžiui, „Juodšilių popiečių” metu kiekvienas užsiėmimas turėjo savo temą: kaskados formavimas, kusamonai ir shitakusos. Visais atvejais buvo stengiamasi parodyti kuo paprastesnes priemones ir būdus, labiausiai prieinamus pradedantiesiems bonsų entuziastams.

Metų bėgyje buvo visa eilė seminarų, kursų bei mokymų, tikrai ne visi jie buvo pristatyti svetainėje. Informacija buvo pateikiama dažniausiai tik tais atvejais, jei renginio organizatoriai patys atsiųsdavo apie jį informaciją. Dėl informacijos apie organizuojamus renginius (kaip ir dėl visos informacijos apie bonsus) Bonsai Vilnius laikėsi ir laikysis griežtų nešališkumo principų – taigi, visais atvejais ji bus paskelbta, tereikia ją pateikti. Taip buvo formuojamos nuorodos svetainėje, pristatomoji informacija, nepriklausomai nuo to, buvo atsakomasis ryšys ar ne. Jeigu jūsų veikla susijusi su bonsai kultūra, Bonsai Vilnius svetainės lankytojai turėtų jus čia surasti (bent jau nuorodos pavidalu), ir jokio nepateisinamo „sluoksniavimo” į draugus ar priešus! To bus siekiama ir ateityje.

Turbūt išraiškingiausi ir daugiausia susidomėjimo sukeliantys renginiai yra parodos. Šiemet labiausiai pristatytos buvo pavasarinė Raudondvario „Žalių horizontų” ir rudeninė Vilniaus „Augalų labirintų” parodos. Jos tikrai ne vienintelės, tačiau informacijos apie jas nerasime dėl tų pačių priežasčių – jos nepateikė, nenorėjo pateikti, nemanė kad tai tikslinga ar nežinojo apie tokią galimybę patys rengėjai. Bonsai Vilnius nėra didelis naujienų portalas, galintis pats susirasti skelbtiną informaciją, todėl abipusis bendradarbiavimas visada turėtų būti gal kiek daugiau įtakojamas ir pačių renginių organizatorių.

Tiek trumpai norėjau priminti praėjusių metų renginius. Kaip jau minėjau, kad ilgesnį laiką svetainėje neįsivyrautų tyla, buvo pateikiama ir teorinė informacija bei praktiniai pavyzdžiai. Bonsai Vilnius tikrai neplanuoja tapti bonsų kultūros chrestomatija, todėl teorinių straipsnių publikavimas gali pasirodyti kiek padrikas. Stengsimės šį trūkumą ištaisyti ateinančiais, 2011-aisiais metais. Gal daugiau buvo įrašų su konkretaus formavimo atvejo pristatymu. Bus jų ir kitąmet. Šiaip ar taip – tai paprasčiausias būdas kiekvienam pasidalinti informacija – pristatyti vieną ar kelis savo augintinius. Tokiu pristatymu nušaunam net kelis zuikius – susipažįstam ir su augalo rūšimi, ir formavimu.

Kitais metais bus daugiau ir straipsnių, susijusių su augalų fiziologija, fitopatoliogija ir priežiūra. O štai apklausų stengsimės vengti – svetainėje jos nepasiteisino dėl mažo dalyvių aktyvumo.

Na, o tikslingiausia turbūt bus metus pradėti nuo renginių kalendoriaus…

Tiek trumpai apie praėjusių – ateinančių metų sandūrą.

Baigdamas norėčiau dar noriu atsiprašyti svetainės naujienų prenumeratorių elektroniniu paštu, gavusių šio straipsnio „klaidos pranešimą”. Visko pasitaiko. Tikėkimės kad įvairūs (tame tarpe ir techniniai) trukdžiai ateityje mums netrukdys bendrauti.

Dar kartelį – didelis, didelis dėkui visiems prisijungusiems prie svetainės atsiradimo ir palaikymo!

Iki susitikimo 2011-aisiais!

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.