Sau 162011
 

Kaip po persodinimo, taip ir po formavimo kiekvienas medis kuriam laikui tarsi apmiršta. Kad ir nedideli, bet vis gi pokyčiai, sąlygoja vienokių ar kitokių fiziologinių procesų pasikeitimą. Medis tarsi bando susivokt, kaip čia jam dabar elgtis.Šiuo susivokimo laikotarpiu gali imti kristi lapai, išblukti jų spalva, lapija suglebti. Visa tai – streso padariniai.

Sprogsta europinio alyvmedžio miegantys pumpurai

Tačiau po ilgesnio ar trumpesnio laiko tarpo mūsų augintinis atsigauna ir netrunka parodyti, kaip ketina toliau elgtis – ima sprogti pumpurai. Jeigu formavome medį ramybės laikotarpiu, pumpurų sprogimo gali tekti laukti iki pavasario. Vegetacijos metu suformuoti medžiai paprastai šoka pergyvena greičiau.

Praeitais metais  aptarėme keleto „palanginių” bonsų formavimą ar persodinimą. Buvo persodintas fikusas, karmona, formuotos anonos, europinis alyvmedis, persodinta ir formuota mirta. Šiemet kai kurie jų jau parodė naujos gyvybės ženklus, nors ne visi. Vis dar svarsto, kuria kryptimi augti fikusas ir mirta, karmona šiek tiek ima skleisti miegančius pumpurus.

Lengviausiai pokyčius pernešė alyvmedis ir anonos. Alyvmedį formavome lapkričio antroje pusėje, anonas – gruodžio mėnesį. Visi šie augalai anksčiau žiemą praleisdavo priverstines dalinės ramybės režime. Jie lyg ir žaliuodavo, bet visiškai neaugdavo.

Po formavimo, žymiai anksčiau nei įprastai pradėjo sprogti miegantys alyvmedžio pumpurai. Naujos šakutės auga panašiu greičiu kaip ir pavasarinio sprogimo metu.

Naujos Olea europaea šakutės, išaugusios iš miegančių pumpurų

Anonos žymiai greičiau ir stipriau sureagavo į pasikeitusias sąlygas. Šoniniai ir miegantys pumpurai išsprogo nepraėjus nė mėnesiui po formavimo. Paprastai jos šiuo metu dar ilsisi, o pradeda augt balandžio mėnesį. Vadinasi, formavimas paankstino vegetaciją mažiausiai trim mėnesiais.

Šoniniai pumpurai išsprogo tiek šakučių viduryje, tiek ir galuose.

Pabudo ir miegantys pumpurai ant stiebo. Iš jų išaugs taip reikalingos papildomos vidinės vainiko šakos, kurių šiuo metu šios anonos turi mažokai.

Ką gi, tai – geras ženklas, parodantis, kad formuodami nepersistengėme, neužveržėme per daug vielos, neatlenkėme per stipriai. O gal toks ankstyvas pumpurų sprogimas yra ankstyvo būsimo pavasario ženklas?

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.