Rgp 052010
 

Blizgusis fikusas (Ficus retusa) – sumedėjęs šilkmedinių šeimos (Moraceae), fikusų genties (Ficus) augalas, mūsų klimato sąlygomis auginamas tik kambariuose. Kilęs iš Malaizijos, Taivano.

Plačiai auginamas pasaulyje: šiltesniuose, atogrąžų kraštuose lauke, vėsesnio klimato zonose – kambariuose.  Gal toks paplitimas ir sąlygojo visą eilę šio augalo bendrinių pavadinimų įvairiomis kalbomis (Chinese banyan, curtain fig, Indian laurel fig, laurel fig, Malay banya) bei mokslinių pavadinimų sinonimų (Ficus retusa, F. microkarpa).

Nėra reiklus auginimo sąlygoms visžalis augalas. Vieta parenkama saulėta, šilta. Mėgsta drėgną orą, gausų ir reguliarų laistymą, trąšią, purią, laidžią vandeniui ir orui dirvą. Gerai dauginasi vegetatyviškai – auginiais, kurie lengvai šaknijasi vandenyje.

Natūraliomis sąlygomis auga ištįsus metus. Mūsų krašte šaltuoju metų laikotarpiu dėl šviesos stygiaus pereina į dalinės ramybės periodą. O jei ir auga, tai naujai išaugusios šakos būna plonos, ištįsusios, lapai smulkesni, šviesesnės spalvos. Dažnai dėl sauso kambarių oro šildymo sezono metu ima mesti lapus (tas pats efektas stebimas ir nuo skersvėjo).

Tręšiamas lapiniams augalams skirtomis trąšomis su padidintu azoto kiekiu ir mikroelementais. Mėgsta ir organines trąšas. Nuo geležies stygiaus linkęs susirgti chloroze, tačiau papildomai patręšus geležies ir azoto preparatais, greitai atsigauna.

Augdamas pakankamai erdviose sąlygose, dideliuose vazonuose ar lauke, apatinė stiebo ir viršutinė šaknų dalys sustorėja, pakinta jų vidinė anatominė sandara, ir šiose dalyse augalas ima kaupti vandens ir maisto medžiagų atsargas. Tokie dariniai vadinami kaudeksu, o augalai juos formuojantys  – kaudeksiniais augalais.

Taigi, šią fikusų rūšį dėl jos tiek estetinių, tiek anatominių savybių bei nelaba sudėtingo formavimo pamėgo tiek bonsų augintojai, tiek besidomintys lapiniais augalais gėlininkai, tiek sukulentų ir kaudeksų kolekcionieriai. Formuojant šį augalą galima išsiauginti labai patrauklių formų bonsus. Jei bonsų formavimas jūsų nedomina, galima fikusui leisti augti laisviau ir džiaugtis vešlia šio lapinio augalo lapija, išaugančia iš egzotinės formos sustorėjusių šaknų. O jei renkame kaudeksą sudarančių augalų kolekciją, smulkiavaisis fikusas turėtų būti vienas iš pirmųjų tokios kolekcijos egzempliorių.

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.