Rgs 302013
 

Šis paprastasis klevas buvo rastas pamiškėje prie kelio, kur medžiai būna išpjaunami kas keletą metų, todėl jis ir buvo tokio genėjimo auka. Išsikasiau medį vasaros pabaigoje jam dar žaliuojant. Tokios klaidos daryti nereiktų, bet šiuo atveju viskas baigėsi gerai ir klevukas puikiai prigijo atvirame grunte. Jis mano akį patraukė dėl savo išsilenkusio kamieno ir didelės žaizdos einančios per visą kamieną.

Klevas. Pradžia

Klevukas po iškasimo

Klevas. Pirmieji metai

Klevas pasodintas atvirame grunte (2010 m. rugpjūčio mėn.)

Atėjus pavasariui jis keliavo į vazoną ir tais metais augo gan neblogai. Galbūt tik vasaros pabaigoje jo lapai šiek tiek apsvilo saulėje.

Kitų metų pavasarį jį vėl perkėliau į atvirą gruntą lauke. Norėjau išbandyti tokį auginimą ir pažiūrėti, kaip stipriai sustorės jo kamienas. Vasarą jis buvo paliktas gal kokiam mėnesiui be visiškos priežiūros (genėjimo), o po šio laikotarpio jį pamatęs labai nustebau. Išaugęs į viršų medelis buvo gal kokius 1,5 metro, o kamienas ryškiai sustorėjęs. Kai jį parsivežiau per visą kamieną vertikaliai matėsi žaizda – nulupta žievė, o šiuo metu ji buvo užsitraukusi. Po to medis buvo vėl nugenėtas ir į vazoną įkištas kitą pavasarį.

Šiuo metu klevas jaučiasi puikiai. Didžioji dalis didelių lapų – pašalinti. Kamieno storinimui dėmesio skirti nebereikia. Augdamas vazone jis kasmet ir taip storės, nors tai vyks kiek lėčiau, nei auginant tiesiog žemėje lauke. Šiuo metu vienas iš pagrindinių siekių – šakų formavimas. Paprastieji klevai pasižymi dideliais lapais, todėl gali kilti problemų. Kitais metais reiktų jį perkeltį į dar žemesnį ir kiek platesnį vazoną. Daug šviesos ir kiek mažiau maistinių medžiagų turėtų lemti silpnesnį ir smulkesnį augimą. Leidžiami ūgliai būtų trumpesni, o lapai mažesni.

Aurimas Palaima

Sorry, the comment form is closed at this time.