Spa 022010
 

Tikiuosi parodoje dalyvavę meistrai atleis šį mano nuoširdų atvirumą, bet labiausiai širdis džiaugėsi einant pro pirmąją bonsų ekspozicijos dalį, kurioje buvo išdėstyti pradedančiųjų entuziastų augintiniai.

Be jokios abejonės, patyrusių meistrų darbai šioje parodoje leido ne tik gėrėtis estetiniu išpuoselėtų bonsų giraičių reginiu, bet tiek entuziastams, tiek pastabesniems parodos lankytojams buvo suteikta reta proga nedidelėje erdvėje palyginti formavimo stilius, prezentacines detales, priežiūros ypatumus. Visi pamatėme ką galima pasiekti ilgamečiu ir atkakliu darbu bei rūpesčiu auginant ir formuojant bonsus, ko reiktų siekti.

Labiausiai džiugina tai, kad Lietuvoje yra žmonių, pasiryžusių perprasti šią kultūrą, ir norinčių savo nors ir pirmųjų žingsnių pasiekimais pasidalinti su kitais. Tokių enuziastų šioje parodoje buvo septyni. Jų tikrai yra gerokai daugiau, ir parodoje gal būt būtų sudalyvavę daugiau, bet dėl vienokių ar kitokių priežasčių ne visi galėjo atvykti, ne visiems pasisekė paruošti savo augintinius parodai – ir tai ne nuostabu, nes ši vasara buvo itin nepalanki vazoniniams augalams, tame tarpe ir bonsams.

Paskutiniu metu daug laiko praleidęs elektroninėje erdvėje vykstančiose diskusijose, forumų ginčuose, skype viešuose pokalbių kanaluose nuolatos susidurdavau su gvildenamu klausimu „nuo ko pradėti?”. Vieni siūlė nuo sėklos, kiti nuo pirkto medelio, treti teikia pirmenybę yamadori… Gal tai nėra taip svarbu? Nes po daugybės valandų diskusijų, artėjant parodos metui staiga paaiškėja, kad dauguma diskusijų aktyvistų per pusmetį ar daugiau taip ir nenusprendė nuo ko pradės, taip ir nepradėjo – nepasisodino, nenusipirko, nepasisėjo nė vieno „kandidato į bonsus”… Apie formavimą tokiu atveju negali būti nė kalbos…

Todėl ir džiugu buvo kaskart besilankant pirmojoje ekspozicijos salėje, kurios kiekvienas eksponatas tarsi kuždėjo „mažiau šnekų – daugiau darbų”.

Galbūt, skirtingai nei ankstesnių parodų metu, dalyviai nebuvo taip aktyviai ir asmeniškai agituojami dalyvauti. Šį rudenį visą registravimosi procesą sudarė skelbimai internete ir kvietimų elektroniniu paštu išsiuntimai tiems, kieno kontaktai buvo žinomi. Tačiau nė vienas eksponatas nebuvo atmestas, nė vienam dalyviui nebuvo uždarytos durys. Lankytojai pametė tai, kas norėta buvo parodyti.

Pažiūrėkime į šią ekspozicijos dalį iš arčiau.

Astos Janulevičienės (Kaunas) Portulacaria afra. Tai – augalas, formuojantis kaudeksą – sustorėjusį stiebą, kuriame kaupiasi vanduo ir atsarginės maisto medžiagos. Kaudeksiniai augalai pastaruoju metu vis dažniau naudojami bonsų formavimui.

Vytauto ir Kotrynos Martikėnų (Vilnius) formuojama Carmona microphyla – viena iš dažniausiai kambariuose auginamų ir formuojamų medžių rūšių.

Kotrynos ir Vytauto Martikėnų (Vilnius) formuojamas podokarpas

Nerijaus Smaidžiūno (Vilnius) 11 metus auginama Smulkialapė guoba – Ulmus parviflora

Kestučio Gailiaus (Vilnius) formuojama smulkialapė guoba – Ulmus parviflora

Kęstučio Gailiaus (Vilnius) formuojamas 25 metų kininis kadagys – Juniperus sinensis. Reikia pripažinti, kad Kęstučio Gailiaus medžiai tikrai galėtų „žaisti” profesionalų lygoje.

Per vasarą labai pagražėjusi Kęstučio Gailiaus (Vilnius) 15 metų japoniška baltoji pušis – Pinus parviflora

Inos Seliukienės iš Šiaulių parodoje parodė dvi skirtingais stiliais suformuotas kalnines pušis – Pinus mugo

Ina Seliukienė (Šiauliai). Kalninė pušis – Pinus mugo

Inos Seliukienės iš Šiaulių formuojamas kininis kadagys – Juniperus sinensis

Jogailos Mackevičiaus (Vilnius) formuojama 4 metų smulkialapė karmona – Carmona microphylla – gerokai nukentėjo šią karštą vasarą.

Dariaus Armono formuotą kadagį Kristina Popovienė į parodą atnešė tik paskutiniąją jos dieną. Meistras iš Japonijos H. Watanabe parodos lankytojams pademonstravo šio kadagio formavimo ypatumus.

Hajime Watanabe – kadagio formavimo pamokos

Štai ir viskas apie bonsus Augalų labirintų bonsų erdvėj šiais metais. Tačiau šioj erdvėj buvo ir daugiau įdomių dalykėlių. Bet apie juos – kitą kartą.

Labai ačiū Nerijui, Kotrynai ir Vytautui, Inai, Kęstučiui, Astai, Kristinai už dalyvavimą, už atkaklumą, už buvimą kartu Augalų labirintuose. Daug kantrybės, atkaklumo, ramybės ir naujų žinių bei džiaugsmo rūpinantis savo augintiniais. Ačiū meistrui Hajime Watanabe už formavimo pamokas.

Ir, tikiuosi – iki pasimatymo kitose parodose (ir ne tik)! Kaip susitikimo su parodos organizatoriais metu pasakė meistras iš Japonijos H. Watanabe – „pradėti ruoštis kitai parodai reikia jau dabar, dar šiai nesibaigus”. Protingi žodžiai, kuriuos nėra taip sunku paversti realybe…

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.