Gru 052010
 

Baltoji eglėConica‘– lot. Picea glauca Conica.

Tai gana mėgstama, kūgio formos, eglė. Ją dažnai galima aptikti sodybų ar kapų želdiniuose. Auga gana lėtai, šakelės smulkios, tačiau tankios.

Šiame straipsnelyje aptarsime vieną iš šios eglės formavimo būdų – chokkan (tiesaus kamieno) stiliumi.

Kaip visada medelių formavimo darbai pradedami nuo to, kad reikia rasti gražiausią šaknų dalį – nebari – kiek žemiau šaknies kaklelio. Pilnas eglės persodinimas šį kartą nebus atliekamas dėl jau gana vėlaus laiko tokiems darbams. Todėl tik dalinai bus atidengta viršutinė šaknyno dalis.

Dažnai įsigytas iš medelyno medelis vazone būna gausiai užpiltas žemėmis taip, kad su pagaliuku iki šaknies kaklelio reikia gerokai pasikapstyti. Šiuo atveju bekapstant po truputį išryškėjo gana nemažas eglės trūkumas – medelyne jos greičiausiai niekas nepersodino į didesnį vazoną, todėl šaknys dėl augimo vietos stygiaus persiraizgė taip, kad auga aukščiau šaknies kaklelio.

Neatsilaikiau pagundai sumažinti šaknų raizgalynę ir ją šiek tiek pamažinau, kad po truputį ateityje būtų pakeistas šaknyno vaizdas.

Kadangi eglė buvo dvistiebė, silpnesnįjį stiebą pašalinau ir suformavau iš jo jin‘ą – taip stengdamasis vizualiai padaryti medelį senesnį.

Pats medelis irgi šiek tiek per aukštas – sutrumpinus iš viršūnės irgi suformuotas jin‘as – lyg viršūnė būtų nulaužta trenkus žaibui.

Gerokai iškarpius šakeles prasidėjo pagrindinis darbas – vielavimas ir šakelių lankstymas. Ko gero ne vienam gali pasirodyti, kad šakelių iškarpyta pakankamai daug, bet reikia nepamiršti ir to, kad formuodamas medelį žmogus turi numatyti kaip atrodys medelis ir ateityje. Todėl išsigąsti tikrai neverta, nes po metų ar kelių šakelės turėtų tapti vešlesnės.

Šio etapo darbai baigti. Pavasarį bus galima drąsiau pasidarbuoti šaknų tvarkyme bei bus galima stebėti kaip vešlėja laja.

Nerijus Smaidžiūnas

Sorry, the comment form is closed at this time.