Spa 282013
 

Bonsai medelis – nedidelis, gamtos sukurtas ir žmogaus patobulintas stebuklas, reikalaujantis daug kantrybės, kruopštumo ir kasdienės priežiūros. Beveik kiekvienas, pamatęs šių medelių nuotraukas ar pamatęs juos iš arti gyvai, nesvarbu – bonsai parodoje, pas draugą, parduotuvėje – bent akimirkai jais susižavi, bonsai turbūt nė vieno nepalieka abejingu. Tačiau daugeliui vien mintis apie tai, kiek šiems kūriniams reikia turėti žinių ir laiko, akimirksniu pakužda: „ne, tai ne man”. Ir kad ir kaip ilgai dar išliktų atmintyje įspūdžiai, pabandyti patiems užsiimti bonsai kultūra ryžto pritrūksta.

Turbūt dažniausias mūsų namuose atsiranda bonsai medelis tada, kai kas nors kokia nors proga jį mums padovanoja. Daugelyje šalių, kuriose bonsai kultūra yra puoselėjama nuo seno, dovanojamas bonsai medelis yra vertinamas kaip senos ir tvirtos draugystės, pagarbos ženklas. Tad šiuo atveju, dovanodami medelį savo draugams, mes lyg ir pasakome apie savo jausmus jiems. Bet ar tinkamai elgiamės taip darydami? Ką reikėtų įvertinti, į ką atsižvelgti prieš nusprendžiant kam nors teikti tokią dovaną?

Visų pirma reiktų pagalvoti apie tai, ar žmogui, kuris gaus šią dovaną, ji suteiks džiaugsmo? Dažniausiai atsakymas į šį klausimą būna „taip”. Tad kyla sekantis – o ar ilgam? Jei tokia dovana įteikiama nieko apie augalus (nekalbant jau apie bonsų formavimą) nusimanančiam, vargu ar pradinis medelio žavesys išsilaikys ilgai. Bonsai – tai ne eiliniai augalai ant jūsų palangės. Juos neužtenka tik palaistyti, kartkartėmis patręšti ir dar rečiau persodinti. Juos reikia formuoti. Ir ne tik. Jiems būtina suteikti maksimaliai tinkamas sąlygas. Priešingu atveju jau po keleto mėnesių jūsų dovana ims mesti lapus, prisiaugins daugybę bereikalingų šakučių, sutankės medelio laja ir jis taps panašus labiau į pirties vantą nei į estetiškai miniatiūrizuotą, dirbtinai susendintą medį. Kiek gi džiaugsmo beliks iš jūsų dovanos?..

Jei jums bent trumpam kyla klausimas, ar draugas, giminaitis, bendradarbis, kuriam ruošiatės tokią dovaną įteikti, sugebės ja tinkamai pasirūpinti, geriau šios minties atsisakykite. Jei į šį klausimą taip pat atsakėte „taip, sugebės”. Eikime prie sekančio – ar rūpestis medžiu jam suteiks džiaugsmo? Mes juk galime grožėtis meno kūriniais – paveikslais, skulptūromis, kitu žmogaus rankomis sukurtu grožiu – bet neimame į rankas teptuko ir nepradedame tapyti. Taip ir su medeliais – jų kasdienė priežiūra ir net gi formavimas nebūtinai gali būti žmogui malonus užsiėmimas.

Ir paskutinis klausimas, jei į prieš tai buvusius radote teigiamą atsakymą: ar žmogaus gyvenimo tempas ir ritmas yra pakankamai tolygus, kad jis galėtų skirti savo naujam augintiniui pakankamai dėmesio? Panašus pavyzdys – naminiai gyvūnai. Turbūt nesunku suvokti, kad kažkur net ir trumpam išvykstant, reikia pasirūpinti, kur paliktumėm šunį ar katę, kas mūsų išvykimo laikotarpiu jais pasirūpintų. Ne išimtis čia ir bonsai medeliai. Palikdami juos be tinkamos priežiūros ilgesniam laikui, galime grįžę rasti nepataisomai nusiminusius.

Tikrai nesistengiu ką nors atkalbėti nuo bonsai medelio dovanojimo artimam žmogui kokia nors svarbia jam proga. Tik prieš darant tai, pabandykime pasižiūrėti į planuojamą savo dovaną kritiškai. Jei abejojate, padovanokite knygą apie bonsus, formavimo įrankių rinkinį (su mintimi „o medį atrasi pats”).

Paskutiniaisiais metais Lietuvoje bonsai medelių, formavimo įrankių ar priemonių įsigijimo problema tampa vis mažiau „aštri”. Ne viena internetinė parduotuvė – bonsai.lt, bonsaisodas.lt, gbonsai.lt – rinktis galima tiek pagal finansines išgales, tiek pagal norimą kokybę. O ir didieji prekybos centrai tikrai ne retai turi ką pasiūlyti. Sėkmės apsisprendžiant ir renkantis!

Jogaila Mackevičius

 

Sorry, the comment form is closed at this time.