Sau 022014
 

Lazdynas (Corylus) — lazdyninių (Corylaceae) šeimos, lapus metantis vienanamis augalas. Šioje gentyje aptinkama apie 15 rūšių, kurie paplitę Šiaurės pusrutulio vidutinio klimato juostose. Lietuvoje gausiai aptinkamas paprastasis lazdynas (C. avellana). Taip pat Lietuvoje introdukuotos 7 šios genties rūšys.

Corylus avellana

Natūraliai augdamas paprastasis lazdynas būna kaip krūmas rečiau kaip medis, laja kiaušiniška, rutuliška iki 7 metrų aukščio. Šio augalo žievė gana greitai ima skeldėti, tai bonsai kultūroje itin paranku. Auga gana sparčiai, todėl norint reguliuoti (mažinti) ūglių tįsimą, tarpus tarp tarpubamblių bei lapų dydį, kuris natūralioje gamtoje variuoja 6-12 cm ilgio bei 5-9 cm pločio, derėtų atsižvelgti ne tik į substratą, kuris anot literatūros, natūraliose augimvietėse gana derlingas, bet ir į šviesos intensyvumą. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad prisijaukinant šį medį, substrate reiktų naudoti mažiau azoto turinčių komponentų. Substrate turėtų būti šiek tiek lapinės žemės, reikėtų įmaišyti daugiau natūralaus sorbento, akadamos, smėlio arba smulkaus žvyro, pušų spyglių, medžio žievių. Taip pat svarbu nepamiršti, jog tai kaulavaisis augalas jam itin reikalinga gauti magnio ir kalcio jonų, kurie padeda lengviau formuotis vaisių kiautams bei užtikrina optimalų augimą. Sudarius šias sąlygas augalas pradės lėčiau augti, ūgliai nebus tokie nutįsę, lapai augs mažesni ir, žinoma, jis bus sveikas.

Svarbu pastebėti, jog šie augalai gerai regeneruoja. Pavyzdžiui, išgenėjus lazdyną visiškai, netrukus jis pradeda stipriai atželti nuo paties pagrindo. Taip pat, lazdynai linkę aktyviai auginti ūglius, net ir tada kai laja yra formuojama. Todėl derėtų nepamiršti, jog tai yra krūmas – tad šoninė regeneracija iš miegančių pumpurų labai stipri. Dėl šios priežasties lazdynas turi pranašumą prieš daugumą kitų augalų pritaikomų bonsai kultūroje, tačiau vieluojant šakas dažnai suformuota šaka nuėmus vielą sugrįžta į prieš tai buvusią padėtį. Vielas palaikius ilgiau, jos įsirėžia į žievę, taip padidindamos užsikrėtimo ligomis tikimybę bei darkydamos estetinį vaizdą. Visa tai sukelia pakankamai nemažai nepatogumų, tačiau to galima išvengti akylai stebint ir įvertinant vielos padėtį šakos ašžvilgiu.

Panaršius internete galima rasti įvairių lazdyno pritaikymo bonsai kultūroje nuotraukų. Dažniausiai menininkai jį naudoja kaip medžiagą giraitėms kurti. Ir tai visai suprantama, juk lazdyno regeneracija iš pagrindo yra puiki. Todėl išsikasus seną lazdyno krūmą labai paranku prieš tai visai nugenėti. Po kurio laiko augalas duos daug atžalų, kurios vaizduos medžius augančius miškelyje. Taip pat, bonsai meistrai lazdyną vaizduoja kaip seną medį – vienišių, augantį vidury laukymės. Tačiau šiuo atveju, augintojas susiduria su nemaža problema, dažnu atžalų genėjimu, kurios vis auga iš pamatinės stiebo dalies ir šaknų.

Taigi, lazdynas tai visai geras pasirinkimas augintojams, kurie dar tik pradeda domėtis bonsai auginimu, nes jo regeneracinės bei estetinės savybės pakankamai patrauklios.

Tautvydas Žalnierius

 

Sorry, the comment form is closed at this time.