Kov 162011
 

Nors pasitinkant pavasarį bonsų žiemojimas iki kitų metų rudens  tampa lyg ir nebeaktualus, tačiau kad nepamiršti ir pristatyti visus įmanomus žiemojimo atvejus, panagrinėkime, kaip galima išlaikyti medelius per žiemą įstiklintam balkone. Taigi – pušis ir guoba.

Kaip žinia, smulkialapė guoba yra nei „kambarinis”, nei „laukinis” bonsas. Mūsų žiemą jai žiemoti lauke per šalta, o kambariuose per šilta – ji vegetuoja, išsenka ir skursta. Galima tokį medelį pabandyti išlaikyti per žiemą įstiklintam balkone.

Vidutinių platumų pušys nesunkiai peržiemotų ir neįstiklintam balkone ar lauke. Tačiau ne visi bonsų augintojai tokias sąlygas joms gali suteikti. Įstiklintas balkonas joms taip pat puikiausiai tiks.

Per šią  žiemą gana nesunkiai pavyko šiuos du medelius visą žiemą išlaikyti vakarinės ekspozicijos įstiklintam balkone.  Bonsai prastovėjo dėžutėse prie sienos (už tos sienos – kambarys), saulės šviesa – tik netiesioginė. Balkone žiemą per pačius šalčius žemiausia temperatūra buvo -6°C.

Šaknys buvo apšiltintos trupintu putplasčiu – gerai šilumą sulaikantį, hidrofobiška (nedrėkstanti) medžiaga.

Tarp putplasčio gabalėlių galėdavo laisvai cirkuliuoti oras. Galimi ir kiti apšiltinamosios medžiagos variantai – smulkinta žievė, pjuvenos, durpės.

Kartą per savaitę medeliai buvo tikrinami ir prireikus palaistomi „lediniu vandeniu” (šaltas vanduo, sumaišytas su smulkinto ledo gabaliukais).

Akadamoje auginamą medį taip prižiūrėti gerokai lengviau. Birus substratas nesušąla į vientisa luitą. O „pramoniniame” durpiniame substrate auginamos guobos  substrato drėgmę per šalčius nustatyti sunku. Tačiau guoba – lapus metantis augalas, taigi ir drėgmės ramybės periodu jai tiek nereikia.

Rolando Valančiaus informacija ir nuotraukos

Sorry, the comment form is closed at this time.