Sau 242021
 

Dar gegužės pradžioje šis blizgusis fikusas buvo „pasodintas“ ant pemzos luito tikintis, kad po keleto mėnesių jis prigis, o mes turėsime medį ant akmens. Šis laikotarpis kiek užsitęsė dėl mano kaltės, nes niekaip neprisiruošiau patikrinti, kaip gi ten vyksta tas šaknijimosi procesas. O ir augti fikusui teko nepakankamai gerose sąlygose.

21

Nors antžeminė dalis nuo šviesos stygiaus kiek peraugo ir ištįso, tačiau šaknys, kaip pamatysite, tik dar geriau įsitvirtino. Kaip ten bebūtų – nėr to blogo, kas neišeitų į gerą. Kadangi prieš Kalėdas reikia baigti visus nebaigtus darbus, tai metas būtų ir šio fikuso šaknis atidengt nuo kiminų.

Augalas ant akmens

Augalas apaugo pemzą ir įaugo į substratą pakankamai stipriai. Dabar jį galima pakelti už kamieno su visu vazonu. Vadinasi šaknų substrate jau pakanka ne tik augalo svoriui išlaikyti, bet ir jį išmaitinti.

Pradedant kiminų nuėmimą, būtina juos sudrėkinti. Kodėl? Sausi kiminai dažnai sulimpa. Jei trauksime juos sausus, galime tiesiog nupešti smulkesnes šakneles. Ir sudrėkinti reikia gerai, net jei atidengiant šaknis kur būtų užsilikęs sausas kiminų lopinėlis, supurkškime jį vandeniu ir luktelkim, kol vanduo įsigers.

23

Taigi, nukerpam laikiusius samanas siūlus ir pincetu (ar pirštais) atsargiai pradedam pešiot kiminus nuo viršaus.

Augalas ant akmens

Nuimami tik tie kiminai, kurie yra virš substarto paviršiaus. Nevertėtų bandyti jų ištraukti iš po akmens. Jie ten ilgainiui arba supus, arba juos pašalinsim persodinimo metu. Traukiant samanas iš po pemzos, galime pažeisti smulkias šaknis. Paprasčiausia yra atidengus kiminų sluoksnį, juos atsargiai ties substrato paviršiumi nukirpti.

25

Procesas tetrunka vos dešimt minučių, o atidengtų šaknų vaizdas labai pradžiugina – jos sveikos storos, gražiai apkibusios akmenį ir įaugusios į substratą.

26

Tiesa, dalis šaknų vis dar tik akmens paviršiuje. Šią dalį galime pridengti kiminais ir užtvirtinti į substratą įsmeigta viela dar kuriam laikui.

27

Dabar jau galime nustatyti, kur yra fikuso „parodinė pusė“. Todėl toliau bus galima suformuoti ir antžeminę medelio dalį, o persodinti jį – pavasarį.

Augalas ant akmens

Apatinė pirmoji šakutė akivaizdžiai išaugusi per žemai, ją verta pašalinti. Norėtųsi, kad fikuso kamienas būtų gal kiek išlenktas, todėl imame dvi vielas, smeigiame jas giliai į substratą priešingose pemzos galabo pusėse ir kartu suvieluojame kamieną. Toks vielavimas tvirtinant vielą substrate suteiks kamienui stabilumo pirmomis savaitėmis, kai nuėmus kiminus ir juos laikančius siūlus, augalas lieka didžia dalimi nerpitvirtintas, ir netyčia neatsargiai pajudintas gali nuo akmens nuslįsti ar pakrypti.

Augalas ant akmens

Suvielavus ir išlenkus patį kamiena, vieluojamos ir atlenkiamos į horizontalią padėtį būsimos vainiko šakos. Jos patrumpinamos, tuo paskatinant šoninių pumpurų sprogimą ir gausesnį šakojimąsi.

Augalas ant akmens

Norint, kad augalas toliau gražiai išsprogtų, neištįstų, reikia labai saikingai (puse ar trečdaliu gamintojo rekomenduojamos normos) tręšti jį lapiniams augalams skirtomis trąšomos (padidintas azoto kiekis, taip pat kalis, fosforas ir mikroelementai), sistemingai laistyti, dažniau apipurkšti aplinkos temperatūros minkštu vandeniu ir laikyti kuo šviesesnėje vietoje atokiau nuo šildymo šaltinių. Pavasarį šį augalą galima bus persodinti dar labiau atidengiant šaknis, o iki to laiko išaugusias šakas toliau formuoti vielavimo pagalba.

Tai – tik labai paprastas augalo pasodinimo ant akmens pavyzdys. Taip galima auginti ne tik kambarinius, bet ir lauko augalus. Galima parinkti didesnius, išvaizdingesnius akmenis, lepesnius augalus, sudėtingesnes kompozicijas. Bet pradėti savo bandymus visada geriau nuo ko nors paprastesnio.

Susiję straipsniai:

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.