Lap 102014
 

Nuo 2011 m. birželio mėn. 18 d. Balbieriškyje vykusio seminaro „Bonsų antžeminės dalies formavimas“ praėjo daugiau nei 3 metai. Šiame seminare savo „karjerą“ pradėjo viena mano baltoji eglė (Picea glauca var. albertiana ‘Conica‘).

Šiame straipsnyje pasidalinsiu minėtos baltosios eglės tolimesniu vystymusi, iliustruodamas nuotraukomis. Vienos jų geresnės kokybės, kitos darytos paskubomis, todėl daug prastesnės. Tačiau svarbiausia, kad matosi vienoks ar kitoks medelio progresas.

Taigi, viskas prasidėjo nuo to, kad kelias dienas prieš renginį Balbieriškyje, ši baltoji eglutė ‘Conica‘ buvo įsigyta vienoje iš Vilniuje esančių lauko augalų prekybos aikštelių. Prieš imantis formavimo darbų seminare, buvo padarytos nuotraukos „prieš“:

1

O atlikus „modelinį kirpimą“ (šakų praretinimas) ir „sušukavimą su plaukų laku“ (vielavimas), gavosi toks variantas „po“:

3-2011-06-18

Po pirmosios žiemos (2012 m.) medelis atrodo kiek pavargęs, o ir šakos – kaip išsitaršę plaukai (prieš žiemojimą didžioji dalis vielų buvo nuimtos):

4-2012-04-29

Tačiau vaizdas iš viršaus tikrai daug žadantis, kadangi matosi nemažai šviesiai žalių sprogstančių pumpurėlių.

5-2012-04-29

Tenka apgailestauti, tačiau 2013 metų šios baltosios eglės nuotraukų rasti nepavyko.
2014 m. kovo mėn. pradžioje situacija su „išsitaršiusia šukuosena“ pasikartojusi:

2014 m. kovo 2 d.

Tų pačių metų kovo viduryje medelis persodinamas, šį kartą jau į bonsai vazoną bei suvieluojamos ir į savo nuolatines pozicijas surikiuojamos šakos.
7-2014-03-15

Šiandieną augintinis atrodo taip:
2014 m. spalio 25 d.

Nors baltoji eglė šį kartą prieš žiemą palikta suvieluota, tačiau panašu, kad pavasarį, kaip ir kasmet, nusimato pervielavimas ir šakelių praretinimas.
Belieka tikėtis, kad praėjus dar keleriems metams, jau bus ne gėda su šiuo medeliu ir sudalyvauti kokioje nors parodoje…

Nerijus Smaidžiūnas
Nerijaus Smaidžiūno, Jogailos Mackevičiaus nuotraukos

Sorry, the comment form is closed at this time.