Kov 242011
 

Vilniaus pedagoginio universiteto Gamtos mokslų fakultetas ir BonsaiVilnius.lt visus besidominčius bonsų kultūra kovo 26 d. (14.00 val.) kviečia į praktinį seminarą „Bonsų persodinimas”.

Pagrindinė organizacinė informacija – pirmąjame seminaro skelbime. Kvietimą taip pat galite rasti Vilniaus pedagoginio universiteto tinklapyje bei Grynas.lt.

Šiek tiek paaiškinimų bei patikslinimų:

Seminaro vieta

Gamtos mokslų fakulteto adresas – Studentų g. 39, Vilnius. Žiūrint nuo Neries upės pusės, jis yra už centrinių universiteto rūmų, kiek kairiau (vieta žemėlapyje).  Įeiti reikia pro centrinį fakulteto įėjimą ir pirmame aukšte koridoriumi sukti į kairę. Toliau bus rasti visai ne sunku.

Registracija

Seminaras nemokamas, tačiau būtina į jį užsiregistruoti. Kadangi tai – praktinis seminaras, organizatoriams svarbu žinoti dalyvių skaičių (užsiregistravę elektroniniu paštu, jūs visada gausite registracijos patvirtinimą). Jei nusprendėte dalyvauti seminare, atidėlioti registracijos paskutinei minutei neverta – registruokitės elektroniniu paštu arba telefonu. Elektroniniu paštu užsiregistravusieji galės gauti visą papildomą informaciją ar naujienas (jei tokių bus) susijusias su šiuo seminaru.

Ketinančius atsinešti ir persodinti savo bonsai medelį, prašytumėm apie tai informuoti registruojantis (arba papildomai, jei jau užsiregistravote). Priemones, įrankius, substratą jums parūpins organizatoriai, tačiau konteinerį reikia turėti patiems (arba persodinti medelį į tą patį konteinerį, kuriame jis iki šiol augo – ir tai būtų visai neblogas sprendimas).

Medelių atsivežimas į seminarą

Kadagio persodinimas. Juodšilių popietės’2010

Noriu atkreipti dėmesį, kad tinkamai pasirūpintumėt savo bonsu kelionės į seminarą metu. Kambariniai medeliai pripratę prie gyvenamųjų patalpų šilumos gali stipriai nukentėti jei neapsaugotus juos ilgą laiką laikysite ore. Dienos dar nėra tokios šiltos ir pakankamai vėjuotos, todėl gabenant reiktų supakuoti medelį dėžutėje ar bent jau sandariame maišelyje.

Tas pats pasakytina ir apie automobiliu gabenamus medelius. Automobilio salono šildymo sistema pučia sausą karštą orą, po to medelį teks nešti per lauką, ir vėl jis atsidurs šiltoje patalpoje. Persodinimo metu ir po jo augalai yra jautrūs aplinkos sąlygoms, todėl reiktų kaip įmanoma labiau sumažinti neigiamą temperatūrų kaitos, vėjo poveikį.

Keletas žodžių apie teorinę seminaro dalį

Kadagio persodinimas parodoje „Žali horizontai’2010”, Raudondvaris.

Kaip ir kiekvienas praktinis seminaras, taip ir šis prasidės nuo teorinės dalies. Nepradėsime iškarto traukt medelių iš konteinerių, nupurtyt seną substratą ir pult sodint į naują, paskubomis aiškinant, kas vyksta. Persodinimas – gana svarbus ir kritinis etapas medžio gyvenime, todėl į jį žvilgtelti reikėtų atidžiau.

Štai visa eilė klausimų, į kuriuos bus pasistengta atsakyti seminaro metu. Pirmiausia, kam reikia persodinti bonsus (kaip ir visus vazoninius augalus)? Kas vyksta augale po persodinimo – procesai viduje ir kaip tai galima pastebėti plika akimi. Kada persodinimui  tinkamiausias laikas ir kaip nuspręsti, ar jau reikia persodinti bonsą? Kokį pasirinkti konteinerį, kaip jį paruošti? Kokį naudoti substratą (tai vienas svarbiausių klausimų)? Ką daryti persodinimo metu ir kaip prižiūrėti augalą po persodinimo? Kas labiausiai įtakoja augalo atsigavimą po persodinimo streso, žaizdų gijimą?

Jei yra neaiškumų kitais bonsų priežiūros ar formavimo klausimais – klauskite drąsiai. Neatsakomų klausimų nėra, yra tik nepakankamai išsamūs atsakymai…

Iki susitikimo šeštadienį!

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.