Spa 122014
 

Bonsai medelį galima pradėti formuoti įvairiai: nuo sėjinuko, nusipirkti prekybos centre jau suformuotą, parsinešti iškastą gamtoje. Dažniausiai geriausi medžiai suformuojami iš rastų gamtoje. Tačiau ne visada pavyksta iš karto suradus išsikasti patikusį medį. Kai kurių rūšių vyresnio amžiaus medžiai sunkiai prigyja. Todėl reikia keletą metų natūraliai augantį medį paruošti persodinimui ir tolimesniam formavimui.

Kaip tai padaryti? Pateiksiu pavyzdį su skroblais. Tai – labai tinkama rūšis pradedantiesiems. Jie greitai auga, nėra išrankūs priežiūros sąlygoms, gerai gydo žaizdas. Tik verta atminti, kad negalima medžio išsikasti bet kur. Yra saugomų teritorijų, privačių miškų, mūsų šalies įstatymai draudžia naikinti natūralius miško pasėlius. Tačiau skroblai kai kuriais atvejais elgiasi kaip nepageidaujami augalai. Jie atkakliai plinta į pievas, ganyklas. Ūkininkams juos tenka iškirsti. Tokiose vietose, kur skroblų jaunuolynai trukdo ūkinei veiklai, galima pabandyti pasiruošti sau ne vieną gerą ruošinį bonso formavimui.

Pirmiausia išsirenkamas medis. Jis turi būti sveikas, augus, gerai užsigydęs ankstesnes žaizdas.

Skroblas

Atkreipiamas dėmesys į nebarį – apatinę kamieno dalį. Kuo išraiškingesnės šaknys, kuo labiau kamienas prie žemės vingiuoja, tuo įdomesnis bus mūsų ruošinys.

Skroblas

Medis nupjaunamas norimame aukštyje. Jis turėtų būti proporcingas medžio kamieno storiui prie žemės. Neverta palikti per daug aukšto medelio.

Skroblas

Viršutinę žaizdą reikėtų užtepti sodo tepalu. Ji didelė, todėl pro ją lengvai gali patekti grybo ar bakterijų užkratas.

Skroblas

Dažniausiai reikia apkarpyti, sutrumpinti šonines šakas.

Skroblas

2014-10-11_258

Tada medelis „apkasamas”, t.y. kastuvu aplink jį 10-15 cm spinduliu nukertame šaknis. Taip paskatinsime smulkių šaknelių augimą ir po metų-kitų medelis nesunkiai pakels persodinimą.

2014-10-11_272

Štai ir viskas. Palikime medį bent jau metams priprasti prie pasikeitimų. Po to jį nesunkiai galėsime išsikasti ir pasodinti į vazoną, o prigijus – pradėti formuoti bonsą.

2014-10-11_266

Arūnas Patapas

Sorry, the comment form is closed at this time.